Amit, ahogy

PL-asztik

Ezt kell tenni

Új mesét, sőt mesekönyvet kell írni!

2018. május 21. - Peszt Lajos

img_5846.PNG

Orbán, és a FIDESZ jelenlegi sikerét nem a pártjának zseniális ideológiája hozta meg végül (pláne, hogy az alapítása óta eltelt néhány évtized alatti számtalan módosításon, sőt meglepően szélsőséges fordulaton is átesett), de nem is a nemzeti történelmi örökséggel való azonosulás, hanem egy sokkal gyakorlatiasabb politikai stratégia, mégpedig annak felismerése, hogy az addig erősen fragmentált, kb 7-9 pártból álló jobboldalt egyesítse, összegyűjtse, tömörítse, koncentrálja, kumulálja....egy szervezetbe (uszkve: pártba), de főleg, hogy azok szimpatizánsait, a szavazóit megszerezze! Mellesleg a baloldal (sőt a jobboldal kihagyott, vagy önként kimaradó maradéka is) tudatlanul kiröhögve az erőlködést, és a zajos pálfordulásokat látva, nyugodtan hátradőlt, és jókedvű tudatlanságában asszisztált ehhez, de most lépjünk ezen túl....nézzünk előre.

Az MDF (mint volt kormányzópárt) a legjobb példa arra, hogy a nagyból is lehet kicsi, sőt nagyon kicsi is....olyan apró is, aki beolvad a másik, nagyon kicsiből lett nagyba (az időközben erősödő FIDESZ-be). Tehették, mert megértették a politikusaik, (már akik a méltánytalan kémkedési ügyből kimaradtak) hogy anélkül az MDF - azelőtt kormánygyőztes, de a ciklus végére elbukott fórumos - politikáját, társadalmi mondanivalóját lehúzzák a WC-n, ha nem integrálódnak. Végül úgy maradhattak fent a sakktáblán, hogy egyesültek a FIDESZ-vel és erőiket kumulálták. A MIÉP, KDNP és FKGP stb. dettó. Orbán úgy dominálta le a jobboldalt, hogy befogadta a sok apró pártot a politikájukkal és összegyúrta, operatívan és igénye szerint módosította, gyakorlatilag egyet csinált belőle. Még ha látszólag is, de a FIDESZ egységes.....és közben nem szégyellt 180 fokot fordulni....majd rávette a sok aprót, hogy ezt az újat képviseljék! Közben nem csupán a kis pártok addigi arcait viselő személyeket fogadta be, hanem az infrastruktúrájukat is, sőt még tovább is fejlesztette azt!

a_mese.pngEzt a szöveget idén április 17-én írtam le először. A bejegyzés alatti első komment az enyém.... (a képen látható)

Akkor a PM intelligens és szimpatikus politikusa kérte a véleményemet a teendőkről...és én leírtam neki. Hogy szerintem ezt... Aztán persze ahogyan ilyenkor lenni szokott, következett a nagy hallgatás. Semmi válasz, nulla reakció...az interakció pedig negatív....

Még mielőtt azzal volnék vádolva, hogy nem most kell okosnak lenni, hanem korábban kellett volna, jelzem, hogy én akkor is megtettem. Sokszor, nagyon sokszor! (Legutóbb 2017. Október 18-án:http://pl-asztik.blog.hu/2017/10/18/tiszta_szennyes) Akit a többi is érdekel nézzen itt jobban körül! De vissza a címben jelzett mai témához....

A fenti kommentem megírása után, és a kormányalakítás közben nyilatkozó ellenzéki politikusok és politológusok marha nagy okosságukban elkezdték más szavakkal visszamondani az én szövegemet a TV csatornákon, a Youtube-on és születtek nagyon hasonló tartalommal a blogbejegyzések és pártszövegek! (követek és olvasok néhány szimpatikus politikusblogot is...)

Akkor talán nem túl naiv amit erről gondolok! Tehát nekiültem és megírtam, megszerkesztettem a saját blogomra is....tudom, kicsit hosszú és elvont is lett....de végül ez lett belőle.

A FIDESZ számára ez a hatalomteremtő és megőrző technika, az összeolvadásos sorozat nem jelentett vadiúj és pláne nem elfogadhatatlan ideológiát, sőt a beolvadóknak úgyszintén nem volt a folyamat ördögtől való, elítélendő undormány, hanem csupán egy új fúziót, összeolvasztott történetet jelentett, aminek a szereplői megmaradtak, csak egy másik mesében kellett ugyanazt, a számukra az eredeti pártjukban megszokottat játszaniuk....megszűntek ugyan főszereplők lenni, de játékban maradtak. Bár minden érintett pártban voltak a folyamatnak ellenzői, hőzöngői, de már tudjuk, hogy végül mennyire lett sikeres a folyamat! Annyira, hogy 2010-ben ezzel győztek. Majd 2014-ben, sőt idén is, és átírták a választási törvényt, ami - jól, vagy rosszul - de ugyanerre a stratégiára kényszeríti az ellenfeleit is, bár a - szintén általuk mesterségesen teremtett - körülmények éppen az ellenzékké vált baloldali tömörülés egyesülését akadályozzák ebben az új rendszerben, de egyáltalán nem véletlenül. Ugyanis a nagy rendező nagyon is tudja, hogy a baloldalon sokkal nehezebb ilyen egységet összehozni, ráadásul a keze az ellenzék pulzusán van ma is! Nagyon is szándékosak az ellenzék feldarabolásának lépései! Mégis ez ellen kell fellépni és a baloldalon (különösen kedvező esetben) összellenzéki összefogást kell létrehozni, azt az egyetértést, amire egyáltalán nem számít, ugyanis csak úgy lehet a FIDESZ gigapártot legyőzni! Elméletileg lehet összefogás nélkül is, valamikor a távoli ködbeveszős jövőben is, de ekkor kérdés az, hogy kinek van ideje addig várni!

Hogy tiszta legyen az általam követendőnek tartott politikai építkezés folyamata, érteni kell a a gigapárt hibáit is, hogy azokra reagálni, ellensúlyt képezni legyen képes az új erő! Az orbáni "szuperpártban" a főszerepet nem a nagyság, vagy a tehetség, hanem a praktikum és a közvélemény kutatások számokkal kifejezett eredménye, a népszerűség osztotta: az a sztár, aki képes volt integrálni a többit. Aki tető alá hozta a fúziót, azé a főszerep, sőt, ő adja a rendezőt is! De egyben ez a hibája is, a main streamet a - saját domináns média által népszerűvé tett - mesealakok és azok történetei, főleg a főszereplő körüli események és nem a lényeg, nem a mondanivaló alkotják. Nincs politika, csak "folytatjuk", és közben megírják, majd elmesélik a trafikmutyit, a quaestorbukást, a földosztást, a brókerügyet. (Hogy csak a legutóbbiakat említsem) Az egyetlen dolog ami hiányzik az ő történetükből....az a morális mondanivaló maga, a mese célja. Annyi látszik belőle, de az is homalyosan, hogy ők, és tágabb köreik szépen gyarapodnak. Vagy inkább az, hogy az adhoc-szerű meséjüknek nincs előre leírt célja! Hacsak az nem, hogy aki ide tartozik, az előbb-utóbb ugyanolyan gyarapodáson fog átmenni, ha ...! Ennek az állandó versenyeztetésnek és a fő cél homályban tartásának köszönhető, hogy a követőik, a szimpatizánsaik ezekkel az alakokkal (rénszarvasvadász, brókerlajcsi, köztereket sötétítő pista, offshoretóni, országmészárosa, sajátlábánálló ráhel stb) akarnak azonosulni! Ők lettek a példakép, és a történeteik lettek a követendő minta. Hódmezővásárhelyen egyre jobban, napról napra világosabban látják ezt, miközben átnézik a közbeszerzéseke dokumentációit! A névtelen senkik is (belépve a FIDESZ-be hasonlóan sikeres és magas ívű politikai pályáról álmodnak és előre látják magukat ugyanolyan csillogó palotákban, kocsiban, órát és táskát viselve, miközben a közös mondanivalójuk, az össztársadalmi népigazság maga, mindenki számára lényegtelenné vált. Ez az Orbán meséje.

A választások óta piszok sokan fogalmazták már meg, hogy mi a baj a választási rendszerrel, az ellenzékkel, a társadalommal és úgy konkrétan a világgal. Én igyekeztem a magam, talán nem szokványos módján szemlélni, de attól már herótom van, hogy szinte senkit sem hallok arról értekezni, hogy ebben a kialakult helyzetben, mostantól mit kellene csinálni! Hogyan kehetne a FIDESZhegemóniát demokratikus úton megtörni, új és tisztességes választást szervezni, egyáltalán mit kellene tennie az ellenzéki pártoknak a győzelem érdekében?! És nem egy távoli, hanem egy optimális időn belül! Az azonnaliság, gyakorlatilag és az elmúlt napok eseményeinek fényében, szinte lehetetlen. (A nem demokratikus viszonyok közötti győzelem lehetőségét nem az én dolgom felvázolni. Nem is vagyok rá hajlandó!)

Nem bonyolult, hanem pofonegyszerű! Mint a faék...csak érteni kell, ami következik, és lefordítani a politikai aktivisták nyelvére! Lehet, hogy naívnak fogják sokan találni, de szerintem vissza kell térni a természetes emberi morális alapokhoz. Az elmúlt napok történései (MSZP-PM és a Liberálisok közötti szakítás, a Jobbikon belüli radikális vs még radikálisabb pólusok közötti kényértörési kísérlet) arra enged következtetni, hogy már nincs másik lehetősége az ellenzéknek. Szerintem az előbbiek alapján csak ki kell találni - a mostani bonyolult, kompromisszumokkal átszőtt, többször foltozott, gyakorlatilag már betarthatlatatlan, ódivatú ellenzéki politikai narratívákkal átszőtt életfelfogás helyett egy összbaloldal új mesét (jó meseíróval akár egy összellenzékit) amit a rossz elleni küzdelemben összefogó, egymástól bőrszínben, hitben, identitásban, tudásban és életcélban eltérő szegénylegények igazságára, a tisztességre, a nyíltságra, az együttműködési képességre, a humánum, az emberi lét, az össztársadalmi összetartozás és a morál alapjaira kell megírni! Az elmúlt három nagy tüntetés mutatja az utat..... Ebbe bele lehet írni a zöld politika értékeit, a szociális érzékenységet, a liberális és polgári értékeket, a progressziót, a humanizmust, pláne innovációt stb. Sőt, még haladó nemzeti hagyományokat is! És ezt okosan adagolva részletekben - nem egyszerre, mint az állásinterjún, az egészet - kell mesélni tőmondatokban.....minden este. 

A gyerekek is szeretnek minden este új mesét hallani....de mi, okosabb és tapasztaltabb felnőttek, ügyelünk rá, hogy mindegyikben benne legyen minden ami fontosnak tartunk....és persze tudjuk, hogy minden este ugyanazokat az emberi alapvetéseket mondjuk. Ez a felnőttek felelőssége.(és az egészséges társadalomban az értelmiségé a "felnőtt" szerepe!) Annak érdekében, hogy ne legyenek unalmasak és minden lehetséges körülmények között is felismerhetőek legyenek, változatos szövegkörnyezetbe, mindig egy másik látomásba, díszletbe szőjük bele......az alapvetéseket, mert a rettenthetetlen hőssé válás, a szeretet, a tisztesség, a környezettudatosság, a becsületesség, a hagyományok, a szépség, a szabályok tisztelete és az ember-, és életszeretet és a satöbbi is (mind mind fontos megtanulandók) minden este a mesénkben benne vannak. A gonosz boszorka, a farkas és a vadász, a főszakács és a hamuban sült pogácsa, a sárkány, a kisegér, vagy éppen a palacsintás király valójában csak mellékszereplő, akiknek bár van saját történetük is a nagy egészben, de mindannyian érdemeik szerint végzik a történetben, mégis csupán eszközök, amelyek a lényeg megértését segítik. A mesénk minden esetben a megtanulandó értékekről szól. Mert a népigazság szerint ezek az értékek nevelnek igazán a jóra, és nem az esendő szereplők. Ez utóbbiakat időről időre ki lehet és most kell is....cserélni...de a tanulságos csattanó nem maradhat el!

Az ilyen jó mesében sem a szereplők, sem mesemondó, sem a történet álmos hallgatója nem lehet olyan fontos, mint a mese mondandója: az igazság! És nekem mostanság egyre többször jut eszembe (nem szó szerint idézve, mert ahhoz már régen volt, hogy láttam) az erdei tündék királynőjének momdandója, amelyeket Frodónak mondott....ha te nem tudod, hogy most mit kell tenni, akkor senki sem tudja! Szóval mindenkinek, aki egy kicsit is magáénak érzi ennek az illiberális világnak a terheit, most tudnia kell, hogy mit kell tenni.....a Pünkösdi Üzenet is ezt sugallja....legalábbis Ferenc interpretációjában....talán mert ő is érzi!

Szerintem ezt: Új mesét, sőt egész könyvet kell írni Magyarországnak. Sokszereplőset. Színes mondanivalóval!

Hogy boldogan éljenek, amíg meg nem halnak!

(képek: Pixabay)