Amit, ahogy

PL-asztik

Tiszta Szennyes

Az ellenzéki adok-kapok természete

2017. október 18. - Peszt Lajos

img_5556.JPGAz ellenzék a Viktor kottájából játszik! Nem egyesek, hanem mindannyian. Van, az önmagukat ellenzékinek meghatározó pártok és pártocskák közül, aki a hatalommal cinkosan összekacsintva, érdekből, míg mások pénzéhségtől vezérelve, és akad olyan is, aki a butasága miatt.

Egyszerűen a könnyebb, kevesebb, de biztosabb eredménnyel járó utat választják a túlélésért....és nem a hosszabbat, nehezebbet és drágábbat kormányváltásért. Pláne nem a maguk eltűnésével és mások győzelmével járó folyamatot! Illúzió az a törekvés, hogy egy ma még kispárt fog felnőni néhány hónap alatt és képes lesz a közös célt egyedül is elérni! Legfeljebb megerősödni lesznek képesek, de a mindent eldöntő csata eredménye nagyon kétséges.....persze elméletileg minden előfordulhat, akár az ellenkezője is.

Az ellenzék a miviktorunk kottájából játszik! Van, aki a hatalommal cinkosan összekacsintva, míg mások pénzéhségtől vezérelve, és akad olyan is, aki a butasága miatt.

A pénz (700 milliós állami támogatás) utáni hajsza közben csak az lebeg a több száz pártocska szeme előtt, hogy szavazókat gyűjtsenek maguk köré....vagy inkább alá. De a pénzt is és a tömeget is csak onnan tudják beszerezni, ahol az van. A pénz a hatalomnál, ellenzéki tömeg a nagy ellenzéki pártoknál.... Van tömeg, sőt a legnagyobb tömeg a pártoktól független oldalon, a csendes többséget alkotja, de őket nem tudja senki sem kimozdítani a tespedtségből, ezért - részben a rendszer és a pénz által motiválva , részben a képességeik hiánya miatt - a kis pártok egymástól, és a nagyoktól hódítják el a szavazókat. Ez utóbbiakkal könnyű dolguk van, mert ez a politika iránt évek óta fogékony tömeg éhezik egy eredményes, dinamikus erő létrejöttére, ezért vevő minden ellenzéki szóra, így könnyen elcsábul egyik-másik feltörekvő, vagy vezető ellenzéki szerepre törő párt propagandájától....és átszavaz. A csendes többségnek el sem éri az ingerküszöbét a gyűlölködés-vádaskodás, de a pártpreferenciával rendelkezők akár a túloldalra is képesek elcsábulni egy-egy jól megkreált konteó miatt.

Ezért hát azt teszik, amit a rendszer számukra lehetővé tesz: egymást támadják a szavazókért és a 700 millióért, ugyanis sem taktikailag, sem stratégiailag nincs más eszköz a kezükben. Hacsak nem a kormányváltás vágya, amit a lehető legrosszabb eszközzel igyekeznek elérni. Magányos, őrülten donquijote-i, az ellenzéki világ elleni harc amit vívni kényszerülnek....összefogás és és modern kori kiegyezés helyett....aminek a vége csak a bukás, vagy - kellő fideszes háttér-támogatással - a parlamenti díszpinty szerepének elnyerése lehet.

Látni kell, hogy ez a széthúzás a FIDESZ szörnyszülötte, OV személyes - és igen hatékony terve a saját ellenzékének legyengítésére, és csak az összefogással lehetne tenni ellene. Ez sem minden problémát megoldó eszköz, de a jelenlegi marakodásnál talán célravezetőbb, mint a széthúzás! Ne tévedjen senki abban, hogy a FIDESZ-nek kell az ellenzék, ugyanis csak általuk nyer legitimitást az EU-ban, viszont csak a gyenge, és súlytalan ellenzék a megfelelő, csak az lehet jó. A simulékony, néha támogató, nem túl hangos....és főleg a befolyásolható, irányítható...és a megvásárolható. Na ezért van ilyen rendszerünk, és ezért tapasztaljuk már évek óta ugyanazt: az ellenzéki pártok többfrontos harcot vívnak, és így mindannyian gyengék maradnak, mert egyik sem tud kiemelkedni és megerősödni. Ugyanis éppen ezt nem teszi lehetővé a rendszer. Egymást gyengítik, és éppen ezért csak az összefogással lehetnének elég erősek a kormányváltáshoz! Más, sikerrel kecsegtető út nincs.

Sajnos éppen ezt nem látják a pártok vezetői, vagy maguk is annyira demagógok, hogy szándékosan butítanak inkább, a fenti szavazóbázisért és állami támogatásért folyó könyöklésben-dulakodásban, minthogy a realitások talaján maradnának.

Ez a rendszer úgy van megcsinálva, hogy a sok lúd csak együtt legyen képes disznót győzni! De akkor sem ingyen, ugyanis sok mindent fel kellene hozzá adni, és mindenkinek meg kellene busásan fizetnie az összefogás árát. Úgy tűnik, hogy erre egyik ismert ellenzéki, és a több száz közelmúltban alakult ismeretlen és félig ismerős kis párt sem képes. Elméletileg igen, de gyakorlatilag nem. Mert, ha mégis, akkor egy újabb megmagyarázhatatlan problémával kellene szembenézniük: mit adjanak fel önmagukból, mit áldozzanak az összefogás oltárán.

A kicsiknek mindent áldozattá kellene tennie, de nincs miből, ezért nem akarnak áldozni. Az egyetlen amit nem akarnak az az áldozat (kompromisszumok) ugyanis ők éppen az ellenkezőjét, nyerni akarnak. Ezért alakultak. Hogy valami testet kapjanak és naggyá váljanak. Szerintük áldozzanak azok, akiknek már van miből. Nagy arccal hiszik, hogy a céljaik szentesítik az eszközeiket...(nem ismerős ez az arrogancia?)

Minden ellenzéki párt programja tartalmaz olyan elemet, ami a többi párt programjában is le van írva. Nincsenek vadiúj politikai programok, mert ilyen helyzetben nincs túl sok alternatív lehetőség, ezért nagyjából minden demokratikus ellenzéki párt ugyanazt mondja, csak más szavakkal, és megspékelve némi propagandával, hogy durranjon, viszont mindannyian a saját programjukat tartják az egyetlen hiteles orvosságnak, és nem hajlandóak belőle engedni! Ez a törekvésük egyenesen következik a pénz és a szavazók utáni hajszából. Engedjenek a nagyok. Akiknek nagyságrendekkel magasabb a támogatottsága... Logikus, nem?

Egyszerűen a könnyebb, kevesebb, de biztosabb eredménnyel járó utat választják a túlélésért....és nem a hosszabbat, nehezebbet és drágábbat kormányváltásért. Pláne nem a maguk eltűnésével és mások győzelmével járó folyamatot! Mert ha már verseny, akkor legyen durva. Más verseny nem is létezik... Illúzió az a törekvés, hogy egy ma még kis párt fog felnőni néhány hónap alatt és képes lesz a közös célt egyedül is elérni! Legfeljebb megerősödni lesznek képesek, de a mindent eldöntő csata eredménye nagyon kétséges.....persze elméletileg minden előfordulhat, akár az ellenkezője is. Na ez az, amihez a FIDESZ-nek is lesz egy-két szava, ugyanis ennek a valószerűtlen szimulákumnak ők a tulajdonosa és rendszergazdája is, így bármit megtehetnek....és értsük olyan egyszerűen, ahogyan hangzik: meg is tesznek bármit, ami hatalomban tartja őket. A bármin és a hatalmon van a hangsúly.... 

A realitások, vagy az ország érdeke, a választók valódi többségének akarata fel sem merül.

Az előbbi - szintén a rendszer által készített, és csaliként használt - illuzórikus törekvéseik, nemzeti délibábjaik miatt támadják a kicsik oldalba és hátba a fegyvertársaikat, a nagyokat, akik lehetnének akár az összefogásnak keretet adó erő is, de a mesterségesen szított, belülről táplált ellenszélben nem tud senki sem állva, távolra pisilni.

A belső harcok és lökdösődés miatt a slicc kinyitása is nehézségekbe ütközik és a szerszámot, már akinek van, és volna mit elővenni, sem tudják megtenni, így tulajdonképpen és várhatóan behugyoznak majd.

A közös távoli stratégiai célt áldozzák be a közeli és látszólagos egyéni előnyökért. Szimpatikus, nem?

De legalább meleget érezhetnek a fagy helyett. Egy rövid ideig....

Viszont a szennyest itt marad, és valakinek majd ki kell mosnia, és kiakasztani a nemzet udvarára, a nemzetiszínű szárítókötélre száradni....