Amit, ahogy

PL-asztik

Kamu Klíma-Duma

Az Elnöki dörgedelmekről....

2015. november 07. - Peszt Lajos

image_1.jpeg

Nem szeretem az ilyen megnyilvánulásait, még akkor sem, ha tudom, hogy rajta kívül senki sem szólalt fel már évtizedek óta erélyesebben ebben a témában Magyarországon! Nem azért, mert nincs a szavaira szükség, hanem azért mert egyáltalán nem autentikus az, hogy éppen ő - mögötte az újkori magyar történelem legkevésbé környezetbarát politikai csoportosulásával - szól ilyeneket. A hangoskodásának időzítését is koncepciózusnak tartom...Ő, akinek sem személye, sem az őt az elnöki székbe juttató politikai párt sem képvisel a klímavédelem és a környezet-, és természetvédelem területén egy minimális gyakorlatot, vagy valami tapasztalatot, ami erre a kinyilatkozási kampányra predesztinálná. A hivatala igen, de nem ártana, ha autentikus személyiség is járulna a missziójához, és nem csak a kampánymódszerek! A kampányának sokkal inkább a közelgő párizsi klímakonferencia egyre közeledő megrendezése, és az azon való szereplés, vagy talán a nemzetközi politikai karrierlehetőség előkészítése látszik priornak a klímavédelemmel szemben. És ez árnyalja az Elnökünk hetek, hónapok óta építgetett környezetvédő profilját...

Nem akarom most felsorolni mindazokat a hibákat, amiket az Áder János Elnöksége alatt, vagy azt közvetlenül megelőző évektől kezdve (2010) a regnáló Magyar Kormány követett el a klímánk és környezetünk rombolása terén, mert - bár elég sok ilyen van, de - ezeket nem volna etikus a Köztársasági Elnök számlájára írni. Még akkor sem, ha teljesen nem is lehet őt ártatlannak tekinteni a magyar természetvédelem és a hazai környezet rombolásában.

A World Science Forum budapesti plenáris ülésén - a Parlamentben - elmondott beszédében a tudósokról, a vonatkozó tudományok nemzetközi művelőin kéri számon a csöndet! Ezt nagyon lázítónak és indokolatlannak gondolom, különösen úgy, hogy még egyszer sem emelte fel a hangját itthon (!) a saját pártja (FIDESZ) vezetői és az általuk dominált Parlament előtt, a hibáik miatt! Legalábbis egyszer sem láttam a magyar médiában ilyen tudósítást... Nem szólt amikor a Miniszterelnök olyan tartalmú intézkedéseket tett, vagy amikor a Parlament olyan törvényeket hozott, amelyekkel éppen az Ő jelenlegi kampányának tartalma elleni - hosszútávon megmaradó, sőt némely esetben egyre súlyosbodó - közvetett és közvetlen hatásokat okoztak Magyarországnak.

De nézzük a tudományok és a politika viszonyát.

Ha egyszer jótündér lehetnék - akár csak egy napra is - ez volna az egyik olyan varázslatom, amit biztosan véghezvinnék.... Összegyűjteném az összes magyarországi felsőoktatási intézmény összes tudományos produktumát, és ezekből kikeresném azokat, amelyeket a magyar politikusok elolvastak. Biztosan nem töltené meg a szobám falán található, kb 1,5 méter hosszú polcot....és arra ítélném az összes szerzőt, hogy ezeket mind olvassák el újra az utolsó betűig! Aztán javítsák ki. Aztán a nem olvasottak közül összegyűjteném azokat, amelyek nem olvastak el, bár a mostani Elnöki felszólalásban elmondott elvárásnak minden ismertetett szempontból megfelelnek! Biztos vagyok abban is, hogy egy kisebb könyvtárat létre lehetne hozni belőlük. Valahol - hetekkel ezelőtt - arról olvastam, hogy a magyar egyetemi tudományos munkák nagyon nagy részét soha, senki sem olvassa el! Aztán arra ítélném az összes - elmúlt 25 évben volt - politikust, hogy ezeket olvassák el az utolsó betűig! Eltartana egy ideig, tudom, de sokkal olcsóbban lehetne sokkal nagyobb eredményeket elérni! Tudom, hogy ez így túl idealista, és nem is életszerű, de talán jelzi azt, hogy a megoldások itt vannak a kezünkben, viszont senki sem akarja őket észrevenni! Az Elnök sem...

Az Elnök úr, bár nagyon jól tudja, de mégsem mondja el, hogy a kormányok nem az egyetemi kutatókörök, hanem a háttércégek és tanácsadók fizetett szakértéseikből kormányoznak. Jelenleg a Századvég nevű szerveződés több elfogadott javaslatot tett klíma-, és környezetvédelem területén, mint az összes magyarországi kutatóhely együttvéve! Megrendelésre...

Persze lehet ezen is polemizálni, hogy mi az oka ennek a politikusi hozzáállásnak, de sok valódi eredményre sajnos nem jutunk tőle! Pedig nem egy ördögtől való gondolat....! Lehet, hogy nem elég jó a magyarországi kutatóhelyek minősége a magyar politikusoknak, de az is lehet, hogy a kutatási eredményeket nem akarják beilleszteni a politikájukba, mert sokkal könnyebb a már kész politikát "alátámasztani" megrendelt áltudományos tanulmányokkal...tehát bármelyik oldal - tudósok, és politikusok - is lehetnek hibásak ezért a gyakorlatért, ami oda vezetett, amiről az Elnökünk beszél. Szerintem ez is egyfajta piacként kellene, hogy működjön. Ha van kereslet, akkor van kínálat is. Ha nincs valódi kereslet, akkor a kínálat is gyenge marad...vagy mesterségesen generált túlkínálat keletkezik.

De akkor vajon miért nem azt mondja, ami az igazság?

A bolygónk klímavédelme fontos. Nagyon fontos, még akkor is, ha egyre többször hallani azt, hogy nincs veszély, mert a felmelegedés nem egyéb, mint a Föld egyik - kevésbé ismert - ciklikusságának a következménye és nem a globális környezetszennyezés - a növekvő széndioxid-kibocsátás - eredménye...tehát majd megoldódik a természet önjavító tevékenysége által! Szerintem pedig az emberi egoista tevékenység hatása mindaz, ami a Föld (minőségében és mennyiségében) csökkenő bioszférájában, így az egyre gyorsuló globális felmelegedésben, a klímaváltozásban is tapasztalunk. Az emberi tevékenységbe beleértem a magyarországi (pozitív és negatív) hatásmechanizmusokat is, tehát - szerintem - Magyarország aktív részese a klíma negatív változásainak, és van (volna) mit tennie, hogy ne így legyen! És azt is vallom, hogy erről kellene beszélnie az Elnöknek. Nyíltan és köntörfalazás nélkül, mert erre hivatott a hivatala!

Nem értem a Köztársasági Elnököt. Olyan helyszíneken nyilatkozik meg, ahol szinte sohasem kerül konfliktusba a regnáló magyar politikai elittel, viszont rendszeresen bírál - általában - külföldi klímavédelmi tevékenységet és elemez - persze negatív eredménnyel - globális hatásokat...miközben ezek hazai okait és politikai-gazdasági, vagy társadalmi katalizátorait rendre elhallgatja, vagy kifelejti a megszólalásaiból.

Nem tudok azonosulni ezzel a szűklátókörű elnöki mentalitással! A magas hivatal ellenére sem. Gondolkodni globálisan, cselekedni lokálisan. Ezt gondolom helyesnek és nem azt, amikor fordítva történik minden. Pláne nem helyes - szerintem - az Elnökünk nyilvánvaló nemzetközi politikai karrierépítési céllal indított kampánya, amelyben valódi tartalom és gyakorlati élettapasztalat nélkül akarja kiemelni a saját személyét. Laikus véleményből akar szakpolitikát, nemzetközileg elfogadott és elismert nézőpontot, sőt globális szintre emelt elvrendszert csinálni. Ezt, a megfelelő szakmai háttér nélküli politikai karrierizmusnak tartom, és valamilyen szinten még el is ítélem...

Akár gazdasági (pl a megújuló energiában utazó globális multik), akár politikai (Amerika és Al Gore politikai ellenfelei) mozgatói vannak ennek a globális klímavédelmi kampánynak, akkor is azt vallom, hogy a jelenleginél egészségesebb - jövőbeni - földi élettérért tenni kell valamit. Most, és haladéktalanul! Nem kifejezetten a szűken értelmezett klímáért, hanem a jobb, komfortosabb és főleg méreteiben nagyobb globális élettérért.  A magyar Köztársasági Elnöknek - és a magyar embereknek - először Magyarországon, és csak másodsorban globálisan... A fordított sorrend, pláne az alakoskodás, vagy csak az utóbbival erőlködni, semmiképpen sem helyes! A tudomány képviselőinek vegzálása pedig egyenesen önámítás és boszorkányüldözés! A tenni akarásnak álcázott semmittevés.

Amíg itthon nincs rendben a "szénánk", addig ne túrjunk bele mások "rőzséjébe"!

Erről várnám az Elnöki dörgedelmeket! A helyszín már jó, de az időzítésen és a hallgatóságon még van mit változtatni!