Amit, ahogy

PL-asztik

Beszéljen!

Mécs Imre nem mond beszédet Göncz Árpád holnapi temetésén...

2015. november 05. - Peszt Lajos

image.jpeg

Röviden: Beszéljen.

Hosszan: Beszélnie kell!

A kevés rendelkezésünkre álló információ alapján... tipikusan magyar történet ez is. Sajnos....ez is tisztán morális kérdés! Mindenkinek igaza van, de mégis mindenki téved...

A közvéleményt - talán - foglalkoztató kérdések: Mennyire fontos a végakarat a családnak? Másik részről ... Mit engedhet meg magának a gyászbeszédre felkért bajtárs? Melyik fontosabb?!

Szerintem a végakarat (a szertartáson is) mindennek az alapja. Ha Göncz Árpád azt akarta, hogy Mécs Imre beszéljen (és a végrendelkező nem tett korlátozást, hogy miről ne beszéljen a szónok) akkor neki kell beszélni....Arról amiről csak akar! Ebbe senkinek (még a családnak, sőt az örökösöknek sincs) beleszólása...hacsak nem annyi, hogy hány percet beszélhet Mécs Imre.

Valószínűleg (sőt teljesen biztos vagyok benne) hogy Göncz Árpádnak célja volt azzal, hogy Mécs legyen a szónok...életében soha nem alkudott meg, most mégis - a halála után - megnyirbálják az akaratát! És ami engem leginkább felháborít, higy a gyerekei teszik vele azt, amit ő nem akart, és szinte egész életében tőle távol állt. A sziklaszilárd jellemvonása, megingathatalan erkölcsisége és elhivatottsága, az Ő moralitása most lett elfojtva... Mécs Imrének beszélnie kell!!! Bármi történjen is ott a temetőben...

Ezt a - jelen állás szerinti - méltánytalan helyzetet mindenképpen el kellene kerülni, hogy ne teljesítsék mindannyiunk Árpibácsi-jának talán legfontosabb végakaratát, legutolsó üzenetét! Ha ez elmarad, annak nagyon súlyos morális következményei lesznek. A családjára és az egész demokratikus magyarságra nézve..... De leginkább a végakarat, az el nemhangzott beszéd tartalmától sértett diktaturák szimpatizánsai (bal-, és jobboldalon egyaránt) ezen a fricskán fognak csámcsogni hetekig!

De a családnak lesz a legnehezebb.
Gyerekek, döntsetek helyesen. Ne jól, hanem helyesen!!!