Amit, ahogy

PL-asztik

Infóbumeráng

2015. július 21. - Peszt Lajos

bumerang.jpg

A FIDESZ észre sem vette, hogy valójában mit tett! Hirtelen - az egyre nyilvánvalóbbá váló korrupciós kapcsolatok, a maffia jellegű megnyilvánulások és nyomozati cselekmények miatt - sürgős lett nekik, hogy a közérdekű adatigényléseket fizetőssé tegyék, és ettől szinte felrobbant az ellenzéki média, de nagyon sok politikától mentes ellenvélemény is napvilágot látott. Némelyek a problémát okozó folyamatról, míg mások a problémáról vitatkozókkal állnak vitában. A mai napig olvasott információból és a divatosan lezser módon megfogalmazott kommentekből úgy látom, hogy a legtöbben nem látják a fától az erdőt! Persze nagy hiba fizetőssé tenni azt, aminek alapból ingyenesnek kell lennie, de mégsem ez - szerintem - a probléma gyökere, hanem csak a felszíne! Felszíni kezeléssel pedig nem lehet belső működési betegségeket gyógyítani... A valódi gyógyítás érdekében a felszín simogatása helyett sokkal mélyebbre kell hatolni a magyar demokrácia történetébe és testébe!

A hivatalokban (és minden állami szervezetnél) adat nem az igénylések miatt keletkezik, hanem a munka eredményeként. A közérdekű adat ebből az, ami a köz érdekét szolgálja, tehát a 'köz' minden tagjának hozzáférése van hozzá. Ergo: a közérdekű adat nyilvános, és bárki (állampolgár, média, civil szervezetek, egyházak stb) számára hozzáférhető. Nem igényléses úton, hanem automatikusan, alapból! Legalábbis így kellene, hogy legyen! Ugyanis ez volna a demokrácia egyik pillére... De Magyarországon nagyon sok minden másként van, mint ahogyan azt akárcsak a józan ész is elvárná!

A probléma abból keletkezik - szerintem - hogy a magyar állami hivatalok (bár közhivatal mindegyik) évszázados hagyományaik szerint, alapból nem nyilvánosan működnek, és ebből eredendően nem állítanak elő a nyilvánosság számára direkt közadatot! Ez egyszerűen hiányzik a múltszázadi magyar hivatali protokollokból. A modern nyugati demokráciák hivatalaiban ez az ellentmondás nem ismert.... A rendszerváltó nemzedék mostanáig nem volt képes a hivatalok működését megreformálni, viszont a demokrácia alapelveinek való megfelelési kényszer okán - mindegy félmegoldásként, vagy a látszat kedvéért, de minimum pótcselekvésként - kitalálták a közérdekű adatigénylés intézményét...hogy igény esetén majd előállítanak valamit....ami az igénylés előtt, az igényelt formában még nem létezett. Persze férceltek hozzá törvényeket is, fenntartva a látszatot, de a hivatalok önző ellenállásával indokolva, azok működése lényegében nem változott... A politikai elit pedig - szándékosan, vagy tudatlanságból - "úgyhagyta" a problémát, de az elmúlt 25 évben egy pillanatra sem felejtette el!

A manapság még elitnek hívott, de gyakorlatilag már korlátok nélkül urizáló embercsoport nagyon is jól ismeri ezt az ellentmondást, ezért - elsősorban ellenzéki szerepkörben - előszeretettel, és nagyon is hatékonyan használja - természetesen és főleg - a kormányzó riválisok ellen! Kormányzati szerepkörben már nem tetszik annyira ugyanannak az eljárási kényszernek a hatása...

Az eredetileg politikai ellenségeskedésből generált, és a jogtalan, de behozhatatlan előnyszerzés miatt  kialakult szokatlan eljárásrendnek a következménye persze plusz terheket ró a hivatalok ügyintézőire, ráadásul az igények kielégítéséhez vezetői - sőt, a ma már szélesedő politikai érdekellentét miatt a felső politikai szinteken meghozott - döntésekre is szükség van. Mivel nincs rá hivatali szakmai eljárásrend, ezért a hivatalok behódolva, a politika íratlan szabályait követik, ami miatt viszont a közadat előállítása plusz munkát jelent...és egyre növekvő bürokráciát! A politikai döntéskényszer miatt pedig növekvő korrupciós kockázatot...Megoldást a nyilvános közadatokkal dolgozó állami hivatalok jelenthetnének, de az jelenleg senkinek sem érdeke...A FIDESZ-nek főleg nem az!

Látni kell azonban, hogy a fizetőssé-tétel nemhogy nem oldja meg a hivatalok működési problémáit, hanem még súlyosbítja is azokat, viszont a leginkább kívánt eredménye, hogy csökkenti a 'köz' egyre kellemetlenebb igénylési kedvét! Cserébe minél inkább csökken a közadat-igénylési kedv, annál kevésbé lesz átlátható a közhivatalok működése... Akinél az információ, annál van a hatalom! Ennek a információ-, és ingerszegény közállapotnak az elérése pedig csak jól szervezett kommunikáció kérdése.... Ebben viszont a FIDESZ a - minden közszereplő által elismert - spíler! 

Olyan virtuális politikai környezetet hozott létre, amelyben saját kézben tarthatja a lényeget. Az irányítást. Minden létező politikai szereplőt - a demokrácia legfontosabb vívmányát a demokratikus berendezkedés ellen fordítva - bevont ebbe a virtuális szimulátumba és arra kényszerít, hogy a valóságtól elrugaszkodott lázálmában játsszon. Ő (maga a tuggyukki) a játékmester, aki minden inputot és outputot is kontrollál. Manipulálva informál, de főleg félreinformál.... Annyi ismeretlen céllal indított információ-bumerángot (PAKS2 hatástanulmányok - halálbüntetés visszaállítása - netadó bevezetése - újkori népvándorlás - Nemzeti Média - Nemzeti Felsőoktatási reform - Olimpia rendezési joga stb.) juttatott már a politikai virtuális térbe, hogy az erre alkalmatlan ellenzék képtelen közülük kiválogatni a potenciálisan fontosakat, és rendre az árnyék, vagy legfeljebb műanyag ál-bumerángok után kapdos. Az ellenzék, és a demokrácia iránt érzékeny civil szervezetek zöme nem rendelkezik a FIDESZ által kreált virtuális politikai játszótérhez és a sajátos játékszabályokhoz alkalmas eszközökkel így nem is rendelkezik a lényeges, és nehéz bumerángok beazonosításának, illetve követésének képességével sem. Ha mégis, akkor sem kapnak a játékban olyan életjogokat, amelyekkel a nullánál magasabb erővel rendelkezhetnének...a játékmester nem engedi.

A FIDESZ évek óta manipulálja a köz számára elérhető információt...a közadat igénylési dömpinget is ők találták ki 2008 karácsonya előtt....az elmúlt 5 évben a hivatalok élére is ők ejtőernyőztették be a politikai spanjaikat, akik a szakmaiságról - politikai kényszer alkalmazásával - egyre inkább "rászoktatták" a hivatalokat a politikai megfelelésre...aminek mostanában van a csúcsra járatása....ezért egyáltalán nem véletlen, hogy éppen most tért vissza a 2008-as FIDESZ által eldobott (jobbkezes, árpádsávokkal díszített mélymagyar) bumeráng, ami elől a 2015-ös fideszes kormány rugalmasan elhajolt, és kaján vigyorral az arcán hagyta, hogy az a szabad - és persze leginkább az ellenzéki oldalhoz köthető - média, a demokrácia egyik alappillérének koponyáján koppanjon.

Sőt be is törje azt!

Miközben nem vette észre, hogy a demokrácián ejtett véres sebet...

(a címkép az index.hu-ról származik)