Amit, ahogy

PL-asztik

Purgatórium

A Jobbik önpusztító kálváriája...

2015. május 31. - Peszt Lajos

vona_orban.jpg

Tényleg felkapcsolták nála a villanyt! És még csak nem is hagyományos villanykörtét, hanem a modern LED-es közvilágításra hasonlítót! Amit az Orbán vejének cégei építenek országszerte....na jó mostantól már nem. Ez fontos. Fontos érteni, hogy Vona Gábor nem magától lett ilyen okos, hanem közvetlenül a FIDESZ, közvetetten pedig a baloldali pártok ügyetlenkedései segítették hozzá ehhez az eredményhez. A nagy-archoz, és az észhez is...no meg a növekvő számú szimpatizánsokhoz. Nem emberbaráti cselekedetből, hanem a FIDESZ oldaláról érdekből, a baloldal felől butaságból! Ma már minden a 2018-as választásokon való ismételt FIDESZ- győzelem céljából történik. A FIDESZ-többségű parlament olyan választási rendszert alkotott (a saját képére) amelyben szinte folyamatosan választási hadjárat van, és rajta kívül más párt győzelmi esélyei a nullához tendálnak. Bár van egy kicsi elméleti esélye annak, hogy önálló párt is legyőzhesse, de a kezében lévő törvénykezési képesség birtokában ezt nem fogja engedni!

A Centrális Erőtér jelenlegi csökkenő népszerűsége arra motiválja Orbánt, hogy - ha már választani lehet, akkor - inkább a jobboldali szimpatizánsok köréből csábítson a Szekértáborba választókat. A Jobbik az egyetlen, és hozzá a politikai palettán legközelebb álló erő, akinek ilyen szavazói vannak, ezért a Jobbikhoz közelít, és engedi virtuális térhez annak érdekében, hogy a két szimpatizáns-tömeg minél nagyobb felületen takarják egymást. De nem azért teszi ezt, hogy a Jobbik majd learassa helyette a babérokat, hanem Orbán folyamatos győzelmeinek fenntartása, a hatalom megtartása miatt! Azért, hogy a Centrális Erőtér magához vonzhassa a Jobbik nagy részét. Ezért ennyire egyforma a két párt nyilatkozatainak tartalma, és az alkalmazott retorika. Már elkezdődött a közelítés! Tulajdonképpen ezt ismeri el a kisdúcse ezzel a tegnapi monológgal. Nem utal közvetlenül a FIDESZ-re, De Orbánra sem, mint motiváló erőre, de közvetett módon beismeri a külső segítséget....aminek hatására megindította politikai pártját egy sajátos, és külön rájuk szabott kálvária, és a purgatórium felé.

A másik - tulajdonképpen csak visszaható - erő ami erre a náci-mentes megtisztulásra ad okot a Jobbiknak, nem más mint a népszerűségi index változásai, és az érdekek szövevénye. Az elmúlt hónapok nyilvánossá tett közvélemény kutatásai mutatták meg, hogy a cukisodás is hoz valamit, és az Unió-ellenességgel már nem lehet jól operálni...ezért, mint már oly sokszor megint változtatnak az outcome-on, miközben minden erre vonatkozó múltbéli kétes, és nem partiképes kirohanást egyidejűleg el is felejtenek. Kollektíve. És azt szeretnék, hogy a választók is így tegyenek! De én nem tudom elképzelni azt a helyzetet, hogy az átlag Jobbikos szimpatizáns, a Magyar Gárda, a 65 Vármegye Mozgalom, a Betyársereg, és a többi gang Dunyhás testvérei egyszerre - a vezér beszédének hatására kitörlik a memóriájukból a cigány-, idegen-, és zsidógyűlöletet, Nem tudom elképzelni róluk, hogy képesek ilyen reset-re! Nekik nem ilyen a természetük. Ezt a történelem már sokszor bizonyította, hogy fasiszta kutyából nem lesz polgári szalonna! Soha. Az ördög nem megy a purgatóriumba. Önként meg pláne!

Hála a szerencsémnek nem ismerek közelebbről egyetlen Jobbik szimpatizánst sem, de a mélymagyar szervezetek tagságából sincs ismerősöm, így talán túlzás is azt állítanom, hogy ők erre a változásra nem alkalmasak...mert biztosan vannak közöttük olyanok, akik már látják a pártvezetői dramaturgiát, amit a külső erők hatására Vona Gábor magára ölt és egyre többször kerül a múltbéli önmagával ellentmondásokba! Na ezek a szimpatizánsok vannak kevesebben. Talán említésre sem méltó a számuk, de akárhányan is vannak, ők már Orbánra figyelnek lelki szemeikkel.... A betyárok és a gárdisták, no meg a vármegyék lovagjai biztosan nem fognak megváltozni! A göndör fürtöket még csak-csak meg lehet újra növeszteni a barnára égett kopaszt fejgolyón, de a horogkeresztes, nyilaskeresztes, halálfejes és szögesdrótos tetoválásokat már nem olyan egyszerű eltüntetni...a testről sem, de a lélekből biztosan nem! A rendőrségen és a titkosszolgálatoknál vezetett aktáikról most ne is essen szó....majd azok is eltűnnek, de ahhoz előbb győzni kellene...

A harmadik ok a polgáriasodásra, hogy az Európa Parlamentben jelenleg Függetlenkén ücsörgő jobbikos triumvirátust befogadja végre valamelyik jobboldali frakció. Függetlenként ugyanis nincs túl sok ráhatásuk az eseményekre, tulajdonképpen ki vannak zárva bizonyos folyamatokból, amelyek ugyan a munka látszatát nem gátolják, de az európai szintű politizálást igen. Most tulajdonképpen a két szék között vannak azok ott kint, és csak nagy, kerek szemmel pislognak a történéseken...vagy üres óráikban oroszoknak kémkednek egy kicsit. Legalábbis a vád szerint.... Nemzetközi kapcsolatok és mentorok, vagy támogatók nélkül viszont hiába nyerne a Jobbik itthon választást, nem volna képes a magyar érdekek EP-ben való érvényesítésére és úgy járna mint néhány évvel ezelőtt az osztrák radikális kormánypárt. Hónapok alatt megszégyenülne itthon, és elbukna nagy zajjal...Viszont ahhoz, hogy a két elméletileg lehetséges frakció (ECR, vagy EFDD) befogadja őket, ahhoz előbb partiképessé kellene válni, és legalább egy európai minimumot meg kellene tudni ütni... Márpedig ezekben nagynevű brit jobboldali politikusok ülnek és nagyon magasan tartják a lécet! Annak a magasságnak az eddig mutatott jobboldali mélymagyar intelligencia - a közelmúltban még védjegynek számító radikális formában - nem képes megfelelni.

Tehát - szerintem - Vona Gábornak nincs sok választása, ha tényleg részese akar lenni a 2018-s győzelemnek! Polgárosodni kell. De ezt ő is tudja...és már tulajdonképpen mindenki tudja. De. A kérdés csupán annyi, hogy képesek-e erre! Illetve, hogy szervezetileg, egységesen képesek-e erre! Hogy egyáltalán hányan képesek megugrani ezt a magas lécet?! Aki nem képes, az kimarad! Kimarad a megújuló Jobbikból, és a szélsőjobbos hungarista radikális formációkba ejtőernyőzhet. Az önmagunkkal való küzdelem a legnehezebb, viszont a kívánt változáson önállóan, úgynevezett belső folyamatok útján kell átesni, miközben a külső körülmények - a parlamenti patkó pártja és támadásaik - ugyanolyanok lesznek, mint amilyenek most. Vagy a választás közeledtével sokkal élesebbek! Szemből a baloldali és zöld pártok, jobbról a FIDESZ szúrásait kell kivédeni, miközben a Jobbikból - a cukisodás hatására - kiszoruló és a szélsőjobb táborát növelő náci romantikusok, és radikális nacionalisták intrikáival is kezdeni kell majd valamit! Ez a polgáriasodó helyezkedés viszont létszámvesztéssel, de minimum belső átstruktúrálódáshoz is vezet majd, ami a vezetőséget sem kíméli, és amivel Vonának a spanjaival együtt meg kell majd küzdenie. Hatalmi harcok egymás ellen. Ez maga a purgatórium kénköves tüze....és ez szokott lenni minden átlényegülő szervezet halála. 

Ha belegondolok, hogy a Jobbikból eltűnik minden és mindenki aki az eddigi radikális karakterét adta a pártnak, akkor azt a kérdést is fel kell tenni, hogy vajon az a Jobbik lesz-e még, vagy már egy új párt?! Mennyire lesz még a mostani önmaga?! A FIDESZ-KDNP által bitorolt hely felé csúszva mennyire változtatja meg az új hely az utódpárt karakterét! Szerintem nagyon. Alapvetően és szignifikánsan! Ráadásul - ha a 2018-as nagy győzelem motivációja által kényszerítve - a Jobbik (vagy az utódja) túl közel merészkedik a FIDESZ-hez, vagy ami még ennél is rosszabb, hogy elkezdi kiszorítani a pozíciójából a FIDESZ-t és átvenni a helyét, akkor abból nyílt jobboldali háború lesz! Ebben van némi kockázat! Orbán Viktor minden párt számára legyőzhetetlen ellenfelet jelent még jó néhány éven át, akivel nem szabad nyílt harcot felvállalni, mert nagyon nagy a teljes vereség kockázata. Gondoljunk a néhai MDF-re és a MIÉP-re! Nekik nem sikerült a KDNP-hez hasonlóan megegyezni az önállóságról, és koalícióra lépni Orbánékkal, ezért eltűntek, asszimilálódtak a FIDESZ-be. De hozhatnám példának a FIDESZ olajozottan működő propaganda-gépezetét és karaktergyilkos kampánystílusát is, amelyek már jó néhány nagynevű politikussal is végeztek. Persze csak a politikai színtéren. Ha a Jobbik nyílt harcot vállal, akkor a teljes megsemmisülés kockázatát is vállalnia kell! Vagy a kiegyezést. Szerintem ennek van nagyobb realitása! Ugyanis a politikai palettán való középre tolódás azt is jelenti, hogy az adott erő veszít a radikális jellemvonásaiból, miközben egy számára ismeretlen területre téved...tehát ott, és akkor a Jobbik-utód nem választhat harcmódot, csak fegyvert. Azt is egy szűk körből, de azok mindegyike gyengébb lesz Orbán fegyverénél. 

Természetesen az eddig elmondottakra semmi bizonyíték nincs, és minden szó csak a képzelet szüleménye, de ettől még nem lehetetlen! A Jobbik-utódnak egyezkednie kell, mert máskülönben teljesen eltűnik. Nem tehet majd mást, mint el kell fogadnia Orbán vezető szerepét, mint Semjén Zsolt....Ebben formában a baloldali ellenzék is könnyebben megbarátkozna a helyzettel! Viszont semmi jót nem jelent majd Vona Gábor és a jelenlegi elnökség tagjai számára. A FIDESZ-nek jót tesz majd a "vérfrissítés", és a ráncfelvarrás! Éppen ezért még az is meglehet, hogy az egészet ott, a FIDESZ boszorkánykonyhájában találták ki, hogy így növeljék meg - közel a duplájára - a jelenleg csökkenő, de minimum stagnáló szimpátia-indexet. (gondoljunk csak arra, hogy a FIDESZ, mint párt hónapok óta hallgat, csak a Kormány kommunikál. Viszont az erőből!) No és ennek hatására újra, legalább kettő-harmados többséget is szerezhetne a Parlamentben, amivel a baloldali pártokat és a megmaradt radikális jobboldalt legalább 9 másodpercre a padlóra küldené. Kettőt üthetne egy csapásra! Számára csupán annyi kockázata van a műveletnek, hogy a teljes elcukisodás alatt képesnek kell lennie kordában tartani a Jobbikot és az eseményeket is! Csak képesnek kell maradnia arra, hogy a jobbik útját, a nemzeti kálváriáját kívülről befolyásolja! De még az is elképzelhető, hogy Oroszország - stratégiai érdeke és befolyása - áll a háttérben, ami - egyszerre több mézesmadzagot is tartva az orruk elé - irányítja a teljes magyar jobboldalt és Orbánt is marionettként használva, rajta keresztül, általuk szeretne éket verni a gyengélkedő Európai Unió liberális demokráciája hasadékaiba. 

Mint már mondtam, ez csak egy képzelgés, legjobb esetben is csak egy személyes prognózis, de azt hivatott megvilágítani, hogy mennyire veszélyes szerepet vállalt, és milyen ingatag terepre téved ezzel a polgáriasodással a Jobbik vezére Vona Gábor. Önkéntes purgatóriumba kell kényszerítse a pártját, miközben a nagy tisztító tűzben mindannyian bennéghetnek!

A végső üdvözülés legkisebb esélye nélkül!

(fenti kép forrása: hir24.hu)