Amit, ahogy

PL-asztik

Rúdtánc tangában

Milyen magasságokba juttathatnak bennünket a ripacsok?

2015. május 22. - Peszt Lajos

image_15.jpg

Nehéz megfogalmazni, hogy mit is gondol az ember az ilyen történések láttán, amikor a Miniszterelnökünk ismét egy kellemetlen, sőt vállalhatatlan szituációba sodorja magát (és persze az országot) az Európai Parlamentben! Vajon milyen okból történik meg ugyanaz - vagy a hasonló - újra, meg újra velünk?! Miért mi magyarok vagyunk a rebellisek mindig?! Vajon tényleg csak a  genetikai programunknak engedelmeskedünk már hosszú évszázadok óta?! Egyszerűen nem látom a valódi és ésszerű indokait annak, hogy a halálbüntetésről, meg a menekült - vagy akár a bevándorló - kérdésről miért kellene vitát generálnunk az Unióban. Nem a Magyarországi érdekeit várom, hanem az uniós érdekeket! Nem az Orbán Viktor érdekeit, hanem a közösség számára előnyt, megoldást jelentő indokokat. az EU-s polgár azt gondolhatja, hogy ezért csatlakozik egy ország, mert annak a közösségnek a érdekeit akarja javítani, és a jobb körülményeket kihasználni a maga számára...De úgy tűnhet, mintha az általa vezetett Magyarországnak más volna célja az EU-val! Csak közönségnek kell, hogy az egyre sűrűbbé váló nemzeti performanszok minél nagyobbat durranjanak! Lehetőleg ott, ahova a "művész" szeretne felnőni...és még az erre fogékony közönséget is szeretné magával csábítani az utca túloldalán található konkurens revübárba...

Ezért is bukott ki annyira az európai politikusok nagy része a műsor láttán, miközben a Viktor szándéka nagyon is érthető! Sajnos az is, hogy ezzel a legutóbbi monológgal - és a vonatkozó sajtónyilatkozatával - megint bizonyította, hogy csak színjátékról van szó! Színészkedett, mint egy rossz ficsúr! Csak haknizott az E U-ban.... Csak másik megjelenési lehetőség, egy új színpad új világítás-technikája kellett az előadáshoz, mert a hazai éppen renováláson esik át...és hónapokig fellépés nélkül maradni, azt egy valamire való revütáncos nem tudja elviselni! Kellett egy lehetőség a játékban maradáshoz... De az is elképzelhető, hogy szintet akar ugrani! Olyan valakihez (vagy valakikhez!) akar felnőni, akik mostanában a példaképeinek számítanak, de egyenlőre nem ismerik el a tehetségét! Legalábbis annyira nem, mint szeretné. Itt, ezen oldalon, egy ilyen szint alatti performansszal könnyebb ismertté válni, hogy a konkurencia - az utca szemben lévő oldalán - is felfigyeljen a "művészre"!

Abban talán mindenki egyetért, hogy a most feldobott témákat - halálbüntetés visszaállítása, a bevándorlás megakadályozása - az EU szinte minden országa kapásból leverte, pontosan úgy, ahogyan az ezt megelőző performanszokat is - a sajtószabadság korlátozását, az alkotmány eltörlését, a választási törvény öncélú átalakítását, a netadót a ...stb - mert ott ezek már eldöntött kérdések, és nem lehetnek vita tárgya. Ugyanis ott fontosak az alapvetések, az EU alappillérei. Az Viktor által kikényszerített témák csak riposztok... Ott nincs igazi mondanivalójuk, csak felháborodás-keltésre alkalmasak. Úgynevezett rúdtánc-előadások a magasabb művészeti világban élők számára... Ezért bár belementek a vitába, de nem a téma, hanem csak az alapvetések miatt. Ugyanis a vita, a konszenzus, a véleménycsere, a párbeszéd, a kommunikáció-alapú érdekegyeztetés ott alapvetésnek számít,.....míg Magyarországon egyre kevésbé. Tettek egy kísérletet a magyar miniszterelnök meggyőzésére...megint. De Ő, mint ahogyan már mondtam, nem ezt akarta! Nem azért vitte oda a suta témáit, hogy végül meggyőzze Őt néhány EU-s nagyfejű bürokrata, hanem a nagymagyar nemzeti szabadságharc-rúdtáncot akarta új megvilágításban és dramaturgiával előadni! Mert ez valahol a másik oldalon egy másik bárban piros pontokat jelent...

Ezek a színes pontocskák nagyon kellenek! Hogy ott, az illiberális túloldalon is partner lehessen. Mert ott ez az alapvetés! Nem a valódi teljesítményt, a gazdasági progressziót, a jóléti társadalom fejlődését kell produkálni, hanem csak az elkötelezettséget! Meg úgy kell pózolni, kinézni, mintha...de önállóan tudni, sőt sokat tudónak lenni nem kell! Hogy azok egyszer majd nem hivatalosan kérhessenek valamit, és azért cserébe aztán vissza is adjanak valamit! Mert ott a nagy tiszteletreméltó úriemberek, nem babrálnak konszenzusokkal, hanem ígérnek! Szóban, suttogva és általában csak két fül között, de azt halálosan kötelező betartani...viszont nem ígérnek bárkinek! Csak a hasonlóknak, akikben megbíznak. Akikről bizonyítottan tudják, hogy közéjük tartozik...aki nem tud sokat, de amit igen, azt nagyon jól...és a mi Viktorunk ezt szeretné! De neki nincs több tíz-, vagy több százmilliós országa, erős gazdasága, a világon bárhol elismert befolyása, hatalma, sőt tehetsége sem ezek megvalósítására....csak ott a hiba, hogy a világsztár-ságot már jó előre megígérte a választóinak, és persze önmagának is! Viszont teljesíteni nem tudja az ígéreteit! Ezért kényszerül a valódi teljesítményt nélkülöző rúdtáncra, hogy a konkurenciától kapott piros pontokat és "valamiket" majd itt váltja be az ígéreteire! 

Mint egy unintelligens, buta és tehetségtelen, de bombázó testtel rendelkező szőke cica, akiben a megszokottnál sokkal erősebb a nagyravágyás, a magamutogatás, a közönség szeretete, tisztelete iránti vágy, mint az emberi nagyság és a művészi tehetség! De mindezen hiányosságok ellenére nagyon sikeres akar lenni! Világsztárrá akar válni, és ezért mindenre képes. Saját, valódi művészi értékeket hordozó műsora nincs, igazi stábja sincs, csak a hozzá hasonló ripacsokkal van körülvéve...akik nem képesek őt a világmegváltó deszkákra repíteni. Ezért olyan műsorral kell fellépnie, amire adottságai predesztinálják. Rúdtáncol. Tangában. Abban a műfajban nincs szükség különösebb intellektusra, szereti a kocsma nagyközönsége is, és még a tiszteletre méltó úriembereknek is ez a kedvenc műfaja! Tehát ez a siker kulcsa! Az orbáni ripacskodás.

De nézzünk egy kicsit messzebbre! Nézzünk az orbáni lázálmos világon túlra! Meddig lesz fenntartható ez a mentalitás és vajon milyen élvezeteket hozhat a kocsma közönségének a rúdtánc? Legfeljebb addig, amíg a mi rúdtáncos Viktoriánk el nem veszíti a természetes bájait a közönség előtt, vagy/és megszűnik üzleti értéket képviselni az úriemberek számára! A közönség (pláne az alkohol mámorító hatása alatt állva) nem tudja befolyásolni a műsor folyását, legfeljebb újabb, és újabb kunsztokat követelhet... Az tiszteletreméltó úriemberek viszont bármikor félbeszakíthatják a fajfenntartás aljas ösztöneire építő műsorszámot, sőt - ha már egyszer átjött ebbe az illiberális oldali rivális bárba - bármikor le is cserélhetik a rúdtáncosnőt! Ennek megelőzésére Viktóriának újra, meg újra egyre sokkolóbb, és közönségesebb műsorszámokat kell bevetnie, és egyre többet kell mutatnia saját bájaiból, hogy az igazságról - művészi tehetségtelenségéről - elterelje gazdái és közönsége figyelmét...és közben ő maga is elhasználódik, öregszik. Persze minden megtesz majd azért, hogy a bájait szinten tartsa, - egészséges életmóddal, mesterséges ráncfelvarrással, botoxoltatással stb - de a természet törvényeit nem tudja majd kiiktatni...és egyszer csak csúnya vén banyává változik...és nevetségesen szánalmassá, visszataszítóvá válik a tangájában ...akit nem engednek majd a rúd közelébe sem.

Na ekkor mi történik majd? Addigra kellene egy másik rúdtáncos, akinek legalább ugyanolyan, vagy még tetszetősebbek a bájai...és ugyanannyira kedves a tiszteletreméltó üzletemberek számára is....hogy ne kelljen egy másik bárba átülni! De a revüsztárok és rúdtáncosok éppen arról híresek, attól lesznek legendásak, hogy egyszeriek és megismételhetetlenek! Nincsenek utódaik, akik átvehetnék a helyüket, mert annyira egoisták, hogy nem engedik senkinek sem elhalványítani a saját sikereik fényét.

Előre megjósolhatatlan, hogy mit kap a kocsma közönsége....és mire kényszerül ekkor!

Szerintem a közönséggel és a műfajválasztással van a baj! Minden más ennek a következménye. Amíg tart a a kábulat, addig lesznek rúdtáncosok is! A tömegek szórakoztatásában utazó tiszteletreméltó üzletemberek erről gondoskodnak majd! Sőt, csak rúdtáncosok lesznek! A liberális oldalon nézhető klasszikus drámákra, kifinomult kortárs darabokra, a komoly művészeti alkotások megtekintésére itt nem lesz lehetőség! Az igény nem számít! A tiszteletre méltó úriemberek pedig tesznek róla, hogy sem az alkohol, sem a tangás lányok ne fogyjanak el soha! Mert a show-nak folytatódnia kell, különben elbukik a mutatvány...

De a közönség igényén múlik, hogy melyik kocsmába megy be, és hova engedi magát elcsábítani!