Amit, ahogy

PL-asztik

Az Aquapónia Professzora

Egy lehetőség amit az utolsó generáció tehet.

2015. május 18. - Peszt Lajos

image_6.jpg

Tegye fel a kezét, akinek nem ismeretlen ez a szó: akvapónia - vagy angolosan aquapónia, angolul aquaponics! Tegye fel mindkettőt, aki tudja is, hogy mit jelent! Integessen mindkét felemelt kezével, akinek ismerős a Murray Hallam neve! Látom (lelki szemeimmel) hogy nem túl sokan mocorognak a képernyő túloldalán...és egyben bocsánatot is kérek azoktól, akik most mindkettő kezükkel integetnek! Remélem, hogy ők vannak többen! Bevallom férfiasan, hogy nekem is csak egy-két hónappal ezelőtt váltak ismertté ezek a szavak (és a név is) de azóta napi rendszerességgel - ami a teljes igazságot illeti szinte minden órában - hallok felőlük! Éppen e fenti képen is olvasható esemény kapcsán került az ügy a látóterembe. Jelen pillanatban még keveset tudok róla, de már ebből a kevésből is állíthatom, hogy szenzációs! Őstermelőknek, hobbikertészeknek, zöldségtermesztő családi vállalkozásoknak, kisnövénytermesztőknek - csekély befektetés mellett - nagyon sokat hozhat az alábbi információ!

Feltételezem, hogy a Főnix Modellről is kevesen halottak még, de ami késik, az nem múlik! Bár a link mögötti weboldalon (a kapcsolati adatokhoz hasonlóan) eléggé takarékosan bántak a magukról szóló információkkal de a figyelmes olvasónak nem kerülik el tekintetét a Modell bemutatásában található "varázsszavak" és kifejezések. Úgy mint: munkanélküliség, Leghátrányosabb Helyzetű Kistérségek, környezetszennyezés megelőzése, közösségépítés, ökoközösség,  Gondozó Gazdasági Közösség, klasszikus, és modern termelési eszmék, a Regionális Fejlesztési Módszerek, vagy akár a life-coaching... A szövegből kiolvasható, még a laikusok számára is, hogy egy start-up közösségről van szó, amelynek missziója a természetazonos gazdasági közösségek kialakítása. Nemes cél, sok - rettenetesen sok - munkával... Amennyire ezt a weboldal szövegéből ki lehet silabizálni, talán ennek a nemes cél megvalósításának első, vagy az első lépések egyike ez a tanfolyam, amit szerveznek és hirdetnek. Rákerestem a Gúglival, de nem találtam a Főnix-hez hasonlót! Sem modellt, de tanfolyamot sem. Legalábbis Magyarországon nincs hasonló, ami nyilvánosan elérhető volna! Vannak a keresőben találatok az akvapónia, aquapónia szavakra, de csak igen röviden magyarázzák annak mibenlétét. A legtöbb információ azonban legalább kettő évvel, ezelőtti...vagy még annál is régebbi!

Pedig ennél nagyobb érdeklődést érdemelne ez a nemes ügy! A mai pazarló gazdaságok, a természetkárosító termelési folyamatok, a műtrágyák élelmiszerekre gyakorolt hatása, a vízbázisok leamortizálása, az ismeretlen eredetű és hatású adalékanyagok a tápláléknövényekben mind, mind arra kellene ösztönözze a termelőket, hogy olyan módszereket válasszanak, amelyek, bár kisebb üzleti haszonnal járó,de sokkal egészségesebb élelmiszereket eredményeznek. Tudom, hogy egyre népszerűbb a tudatos vásárlók körében az egészséges és vegyi anyagoktól mentes élelmiszerek beszerzése, de sajnos a vásárlók nagyobb hányada számára ezek ilyen-olyan okból nem elérhetőek. A helyi piacokon nagyobb az ilyen termékek iránti kereslet, mint a szupermarketekben...az előbbi helyeken a minőség, a származási hely és az előállítás módja, az utóbbi helyszíneken inkább csak az ár alakítja a kínálatot!

Az akvapónia legpontosabb leírását az Open  Source Ecology oldalon találtam meg magyar nyelven: http://opensourceecology.org/wiki/Akvap%C3%B3nia De egyszerűen - a saját szavaimmal - így írnám le: Az akvapónia természetes biológiai és vegyi folyamatokon alapuló élelmiszer termelési módszer. Egy teljesen vegyszermentes mini ökószisztéma a hátsó kertben, vagy akár az erkélyen is! A megnevezés az akvakultúra (aquaculture) és a hidropónia (hydroponics) kombinációja, aqua-ponia (aquaponics). A Hidropóniás rendszeren az öntözővízzel kijuttatott tápanyag-adagolással elért növekedést értjük. A rendszer vizét azonban időnként cserélni kell mert bizonyos - nagy mennyiségben mérgező - anyagok visszamaradnak benne. Az akva-kultúrában (tartályban vagy tóban) a halak növekedésének optimalizálása és maximalizálása a cél. A nagy halsűrűség miatt problémát jelent a halak által kiválasztott ammónia, amit különböző szűrőkkel, vagy vízcserével vonnak ki a rendszerből. Az elhasznált szűrők és a lecserélt víz is környezetszennyező. Az akvapónia a két rendszer egyesítése, mégpedig úgy, hogy azok előnyei összeadódnak, miközben a hátrányaik kioltják egymást. Ettől lesz a dolog szenzációs! A növények növekedését nem hozzáadott anyagokkal történik hanem a halak szerves hulladékával, ami szinte minden szükséges tápanyagot tartalmaz. A vízcsere helyett az akvaponia a növényeket és a termesztő közeget használja a víz megszűrésére, megtisztítására amely ez után visszatér a hal tartályba. A körfolyamat a végtelenségig ismételhető és csak a párolgási veszteséget kell visszapótolni. Egyszerű, de nagyszerű! Pontosan olyan egyszerű mint amilyennek hangzik. A halak tápanyagban gazdag szerves hulladékát átszivattyúzni a növények gyökerei közt, amik felveszik a tápanyagot belőle. A növények valamilyen termesztő közeggel töltött tálcákban nőnek, a haltartály vizét ezekbe a tálcákba szivattyúzzák, az átfolyik a termesztő közegen, majd vissza a hal tartályba.

De mint minden egyéb dologban is, a lényeg a részletekben van! Azokban a részletekben, amelyek a szisztéma elkészítésére, helyes működésére, karbantartására és hosszú idejű fenntartására vonatkoznak. Leszüretelni a zöldségeket könnyű, de eljutni az akvapónia tervétől a megépítésén át szüretig, már nem ilyen egyszerű! De ezzel a tanfolyammal már az lesz...és természetes...és egészséges...és...

Mennyivel jobb volna a helyzet, ha mindenki egész évben előállíthatná saját magának és családjának a szükséges és egészséges élelmiszert, ahogyan nagyapáink is tették?! Az emberi történelemnek nagyobb hányadát teszi ki az a kor, amelyben az emberek önellátóak voltak, azokkal az évekkel szemben, ahol a kereskedelemre bízták ugyanezt...sajnos meg is van az eredménye! Tehát az élelmiszer helyben, és saját magunk általi előállítása egyáltalán nem idegen az emberi élettől...sokkal inkább az a globális kereskedelmi, és profitorientált üzlethálózatok által kínált élelmiszerek tömege! Igaz, hogy ez utóbbi sokkal kényelmesebb és választékosabb is, de de az előbbi viszont mindenféle szempontból egészségesebb! És hosszútávon majdnem ingyen van! Az egészségügyi ellátó rendszer, az integrált munkaerő-piac élénkítő, illetve az állami büdzsé szociális kiadásainak folyamatos emelkedése, az államokra nehezedő - már-már elviselhetetlen - szociális nyomás megfelelő bizonyítékkal szolgálnak arra, hogy - a globalizáció mellékhatásainak következtében - nem jó irányban haladnak az élelmezés ügyei. Sem globálisan, sem lokálisan...

Főnix Modell által is képviselt természetes út az egyetlen helyes út! Erre Köztársasági Elnökünk, Áder János is rávilágított a minap publikált nyilatkozatával és a környezetvédelem, az egészséges ivóvíz fontosságát népszerűsítő kampányával..."az utolsó órában vagyunk, és mi vagyunk az utolsó generáció, akik még tehetnek valami...!"

A Főnix Modell egy - Észak-Amerikától, Magyarországon át, Ausztráliáig húzódó -széles és lelkes nemzetközi összefogással (Főnix Modell - Innovative Landscape Technologies - Practical Aquaponics) megvalósuló tanfolyamot szervez Murray Hallam a világ talán legismertebb Ausztrál akvapónista professzorának személyes vezetésével Magyarországon! A tanfolyam és a részvétel részleteiről, valamint a tanfolyami díj befizetéséről a Főnix weboldala alján található "Aquapónia Mesterkurzus" alatti "Jelentkezés"-re klikkelve lehet tájékozódni. Amennyire az itt olvasható anyagokból tudni lehet, a kurzus angol nyelven folyik majd, de ez az egyetlen kitétel a jelentkezőkkel szemben. Bárki jelentkezhet!!

Ha kérdésed van, itt felteheted:

zs(pont)pasztor2011(kukac)gmail(pont)com
kornelpeszt(kukac)gmail(pont)com

Talán nem túlzás azt állítanom, hogy ez egy soha vissza nemtérő alkalom...egy kisnövény-termesztési unikum...egy konyhakerti történelmi esemény!