Amit, ahogy

PL-asztik

Realitások

Hol van a valóság, és a nyilvánosság határa?

2015. április 27. - Peszt Lajos

image_4.jpg

Megerőszakoltak egy szereplőt a műsorban.... Ezen illene elgondolkodni! TV2-nek, ügyészségnek nézőknek és a résztvevőknek egyaránt! Érdemes volna kibeszélni az előzményeket, a körülményeket, a kényszerhelyzetet és persze azok utólagos hatásait!

Szerintem egyértelműen erőszakossági kísérletről van szó, és úgy is kellene kezelni! Az erőszak már nem egy reality show-ba való! Nem maga a cselekmény, (amit filmes eszközökkel nagyon valósághűre is meg lehet csinálni) hanem a következmények nélküli folytatás, és a mindenki által várt negatív retorzió alternatívájaként működő növekvő népszerűség! Persze akkor meg mitől lesz reality, a reality!? Ez egy másik történet!

A kicsavart törvényességű, ferde logikájú bevételhajhász üzletpolitika, az emberi méltóságot - mint alapjogot - semmibevevő, a szereplőket az önkéntesség csapdájával rabul ejtő, cselekedeteiket befolyásoló, és mindezt közszemlére tevő mindenhatóság a bűnös! Emberi alapjogok az üzleti haszonnal szemben. Ez manapság a mindennapokban is realitás, gondoljunk csak a szigorúbb biztonságot a szabadságunkért cserébe esetekre...de ettől még nem helyes mindezt népszerűsíteni azzal, hogy egy reality show-ban bemutatják a nézőknek. E kettőt nem szabad összekeverni.

Ebben nagyot tévedtek a Show készítői. "Jobb helyeken ez szexuális erőszak kísérlete" magyarázza a jogvédő.... Az emberi alapértékek és a csatorna nézettségi érdekei cserélődtek fel, és ennek egy fiatal lány becsülete esett áldozatul. Csak egyé, de ez csak a kezdet! Tartok tőle, hogy - a fiúval együtt - a kezdetekben önként vállalták az élő műsorban való részvételt, de a külvilágtól és annak realitásaitól távol, az akciót közvetlenül megelőző helyzetben ők maguk már nem is emlékeztek arra, hogy ilyen határesetekre melyek a helyes válaszok, hogy mit is írtak alá, és csak a győzelembe vetett hit, a versenyszellem motiválta őket. Ennek a hamis - és emberek által a magasabb bevételt célzó, mesterségesen kreált környezeti - kényszernek a hatására sodródtak az etikailag és erkölcsileg is határesetnek számító szituációba. Mindketten azt hitték, hogy  a szerződés, és a versenyszabályok szerint ez a cselekedet növeli a győzelmi esélyeiket! De mindhárman tévedtek.

Nem hiszem, hogy a szerződéseikben minden egyértelműen le van írva az ilyen helyzetekre.

De legnagyobb vétkesnek, okozónak a nézőket tartom! Azokat az aberrált nézői elvárásokat, amelyek - bár közvetett módon, de - arra terelik a médiát, hogy egyre többször, egyre mélyebben láttassa egyes hétköznapi emberek privát életét! Aminek hatására egyre durvábban mernek a producerek belenyúlni a privát szféra senkire sem tartozó momentumaiba. És persze amit ezek a nézők nyálcsorgatva, és a szőnyegpadlóra ejakulálva bámulhatnak a nappali jótékony sötétjének magányában.  

image_3.jpg

Ez is egy párhuzamos, modern reality. Egy mellékhatás, egy következmény! Egy egyre terjedő szociális aberráció, amivel már dicsekedni is lehet! Eddig csak azt tapasztaltuk, hogy senki sem (ismerte be nyilvánosan, hogy) nézi, de mégis mindenki tudta, hogy ki kicsoda ezekben a valóságshow-kban! Mára már annyira aberrált a néző, hogy a művész- (vagy nem művész-) filmek által tálalt forma nem is elég jó! Manapság már a valós erőszakra vágynak, igazi vérre, valóságos szenvedésre! Na nem azért, hogy együtt érezzenek az áldozatokkal és helyesen szocializálódva megtanulják, hogy az erőszakra büntetés következik, hanem azért, hogy kiéljék perverz vágyaikat, sőt - a média által nyert nagy nyilvánosságban nyert népszerűséggel megindokolva - mintegy felmentést adjanak az erőszaktevőnek! Hogy a néző is a realityshow résztvevőjévé, sőt rendezőjévé váljon. 

Kifordított, szimulált világunkban manapság már ez számít realitásnak. A néző a valós és meglehetősen lapos, ingerszegény életében már egyáltalán nem képes aktivizálódni, de a reality-k által kreált fantáziadús, mesterséges szimulátumban nagyon is képes aktív szerepet vállalni... Az élet pótcselekvése. Egyfajta mentális impotencia, a virtuális potenciával pótolva. Szimulált realitás... egy önbecsapás...

És ezen némelyik TV csatorna nagyon sokat kaszál!