Amit, ahogy

PL-asztik

A demokrácia mélységei

2015. április 04. - Peszt Lajos

dscf0202_small.jpg 

Nagyon szép dolog az a civil kezdeményezés, hogy kapjon az érdeklődő társadalom nagyobb ellenőrzési lehetőséget az állami fejlesztési projektekben. Különösen a fontos, a drága, vagy a kiemelt nemzetbiztonsági, gazdasági fejlesztésekben, de a minősített jogalkotásban, vagy éppen az ország működése szempontjából aktuális folyamatok civil kontrollja! 

Egyre több olyan nyilvánosan is nagy hullámokat verő társadalmilag fontos ügy kerület a nyilvánosság elé, amelyek igényelték volna a társadalmi párbeszédet. A civil és ellenzéki politikai szereplők egyre több alkalommal emelik fel szavukat az össztársadalmi párbeszéd szükségessége mellett, miközben az aktuális kormányzó politikai erő a választásokon kapott százalékos felhatalmazással válaszol - elutasító, arrogáns kontextusban - ezekre az igényekre. Lehet, hogy mindkét oldal túloz egy kicsit, de ez még ne ködösítse el az éleslátásunkat. Párbeszédre szükség van. Ha nincs, az is baj, de ha mindenről vitát kell nyitni, az is! Az igazság valahol a kettő között van.


Mondjuk alapból az kellene, hogy a kormányok - a választási hadjárat során ismertetett - programjaikra kapjanak felhatalmazást, és amelyik pártnak nincs programja,annak esélye se legyen kormányzásra! Ez lehetne az alapvető rendező elv a későbbi társadalmi vita témaköreinek meghatározásához. De ennek nem egy lehetőségnek, hanem egy össztársadalmi akaratnak, egy alapvető elvárásnak kellene lennie! A "folytatjuk, vagy jobban mondva folytatni szeretnénk" nem számít - egy normális alapvető öntudattal rendelkező társadalom számára - kielégítő elgondolást a kormányzás majdani részleteire, tehát az ilyen "humorosságot" tilos volna programként felfogni! Sajnos Magyarországon nem így történt, de - nekem úgy tűnik, hogy - egyre többen kezdik ezt utólag észrevenni! Nem utólag kellene az ilyen következtetéseket meghozni...mert ennek következményeként alakult ki mindaz, amit az utóbbi hónapokban tapasztalunk, hogy a meghirdetett "programnak" egyre több részletével nem értünk egyet, mint ahogyan a Kormány nyilatkozataival sem! 

Sajnos a Nemzeti Együttműködés Rendszere, de legalábbis annak megvalósítási folyamata, nem igazán reprezentálja a társadalmi arányosságokat, így nem is lehetne azt a többség akaratának felfogni! Mostanában meg pláne! Itt most nem magyarázzuk a választási rendszer részrehajló törvényességét, de ez a tény sem javít, sőt sokkal, inkább ront a helyzeten!

Egyre inkább szükség van a részvételi demokrácia elemeinek a bevezetésére és a társadalmi csapatmunka, mint kormányzati munkamódszer bevezetésére! Olyan dinamikus csapatmunkára van szükség, ahol nem a kormány a csapat maga, hanem annak csak egy szereplője! Új, gyorsan és hatékonyan működő, játékszabályokat kell konszenzusos formában létrehozni. A résztvevők körét már könnyebb meghatározni... Egy azonban biztosnak látszik, az unorthodox, illiberális demokrácia-felfogás rossz irány.

Meg kellene találni azt a középutat, amely a megfelelő arányban tartalmazza a megválasztott kormány, és a választók társadalmának akaratát. Amennyiben az előzőleg már legitimált úttól el kell térni, akkor mindenképpen párbeszédre van szükség. De nem a kormány által létrehozott - tulajdonképpen súlytalan társadalmi háttérrel, és a kormánynak hízelgő mentalitással bíró - ál-népképviseleti - bohócokkal, hanem a valódi civil reprezentatív képviseleti szervekkel! Ha kell, akkor egyszerre többel is. A sem program, se párbeszéd, csak a felsőbbrendű kioktató mellébeszélés nem előre mutat. Legalábbis nem a többség akarat szerint! Akkor volna jó, ha a nem vallási, politikai érdekek, hanem a józan paraszti ész dominálna a kormányzás! De ez manapság idealizmusnak, képzelgésnek számít! A realista felfogás szerint a gyorsan változó helyzet, gyors döntéseket igényel, ezért nincs mindig idő a párbeszédre, hanem a felelős kormány felelősen dönt a saját belátása szerint.A morális kérdések viszont egyre csak gyűlnek a képzeletbeli hátizsákunkban...

Ez az előbbi praktikus, dinamikus döntési logika is elfogadható, csak van egy apró hibája. Ha a gyors döntés rossznak bizonyul, akkor mi történik? Na ezt tapasztaljuk napjainkban. A józan ész diktálta elvárás szerint, aki rossz döntést hozott annak vállalnia kell azért a felelősséget. De napjainkban ezt a hatást előszeretettel felejtik el a vezetőink! Még társadalmi nyomás hatására is ragaszkodnak a rossz döntések sorozatát meghozó vezetői pozíciókhoz, ahelyett, hogy becsülettel elhagynák azt! Nem akarom a már unalomig ismételt Quaestor ügyet, az M3-as építkezést, az állami földbérleti pályázatok lebonyolítását, a trafikmutyit, vagy a devizahitelesek problémájának, a szabadságtéri emlékmű irritáló megvalósításának - ismeretlen érdekből való - kezelését, de ezek mind a haszontalan vezetők eltávolításáért kiáltanak. Ha nem követeljük ki a következményeket, akkor nem is kaphatunk mást, mint amit még a választási hadjárat bűvöletében ígértek. Folytatják. És mi rendre csak utólag tudjuk majd meg - ha szerencsénk lesz - hogy milyen részleteket is értettek ők ebbe a tőmondatba!

És valóban így tesznek. Nem megszüntetik, hanem megismétlik ugyanazokat a hibákat! Hogy a miniszterelnöki hivatalnak a budai várba való felköltözése okán átalakítsák az egész várat! Jó volna megakadályozni, hogy a jobboldali populista kormányzat felesleges és indokolatlan praktikumra hivatkozva eltüntessen magyar történelmi emlékeket! Ráadásul a NER-vel magyarázza a döntés legitimitását...azzal a  nemzeti együttműködéssel ami az '56-os események megítélésénél, és emlékhelyének létrehozásánál még olyan jól működött...

Jó volna megakadályozni, hogy ne az Iszlám Állam megismert erőszakos történelemformáló, és más kultúrákat, vallásokat, világszemléleteket elpusztítani akaró terrorisztikus mintapolitikáját folytassa! 

"When we are running in the wrong direction there is no sense in increasing the speed." Ami nyers fordításban azt jelenti, hogy: "Ha rossz irányba futunk, nincs értelme fokozni az iramot!"

http://tablet.hvg.hu/itthon/20150404_Egy_uj_kezdemenyezes_megnezne_mi_is_folyi
http://zsido.com/valami-nem-koser-a-budai-var-felujitasaval/

 56_emlekmu_budapest_08.jpg

(Forrás: http://oktober23alapitvany.hu/?p=541)