Amit, ahogy

PL-asztik

Programok

2014. január 10. - Peszt Lajos


csak_a_fidesz.jpg

Itt az összes - legalábbis a bejegyzés írásakor lista állításra képes - párt weboldalát, és a várhatóan április 

Itt az összes - legalábbis a bejegyzés írásakor lista állításra képes - párt weboldalát, és a várhatóan április elején tartandó választásra írt programját gyűjtöttem össze. Remélhetőleg hasznos segítséget ad mindazoknak, akik tervbe vették, hogy elolvassák mindegyiket, hogy képesek legyenek kiválasztani a legoptimálisabbat az ország fejlődése, és a haladás érdekében. Persze mindenki a saját mentalitása, világnézete, neveltetése, tapasztalatai, iskolázottsága és még nagyon sok mindenből kiindulva hoz döntést! Én is, de én igyekszem elolvasni az összeset, és összevetni a lényegi eltéréseket, és a hasonlóságokat is.

 2014. 02. 25.-ei helyzet szerint

 84 (94-ből)

pártra szavazhatunk április 6.-án.

Talán él még elvétve országunkban olyan "elvetemült", aki a választásokon nem pusztán a médiamegjelenések alapján dönti el, hogy kire kell szavaznia, hogy az ország jövője szempontjából a legoptimálisabb politikai erőre szavazzon! Talán nem volt felesleges a választásokon induló pártok szakértőitől, hogy hónapokat gürcöltek azért, hogy papírra vessék pártjaik programjait. Eredetileg - a modern közösségi interaktív média megjelenése előtt az írott, és nyomtatott választási programok voltak a kampányidőszak vitáinak alapvető tényhordozói. Sajnos mára eljutottak a pártok oda, hogy felismerték a média programokat elhalványító, és a jelöltek személyiségét a programok szárazságával szembeállító, az objektivitást a szubjektummal szemben méltánytalanul lealacsonyító hatását. A választók pedig - emberi jellemvonás természetéből eredően - a rájuk háruló felelősséget és feladatot a könnyebbik végén ragadva meg, már nem tartják a programokat olyan fontosnak, hogy azok megléte befolyásolja a választásaikat. Jó példa erre a 2010-es választás, ahol a FIDESZ-KDNP nyilvános (nyomtatott) program nélkül is képes volt a minősített többség megszerzésére.

A modern társadalomban, a széles körben elérhető média csatornák természetszerűleg jelentenek alternatívát az írott, papíralapú programok számára, de a rohanó életstílus, a pörgő műsorszerkesztés nem teszi lehetővé, még a pártmédiumok számára sem, hogy a pártok programjait teljes terjedelmükben és vertikális mélységükben megismertessék. A legtöbb, (főleg ellenzékben induló) párt számára nincs is elegendő médiamegjelenés biztosítva a programjaik teljes ismertetésére. A támogatottság mértékétől függetlenül, még a nagyobb ellenzéki pártoknak sincs érdemi lehetősége a választási hadjárat során a programjaiknak a választókkal történő megismertetésére. Szerencsés esetben is legfeljebb néhány perc áll rendelkezésre alkalmanként a programok lényegéről beszélni. A pártprogramok, összehasonlításában, az érvek ütköztetésében már egyik médium sem partner, így ezek a választóra maradnak!

A pártok egyre gyakrabban végeznek országbejárást, és szerveznek személyes találkozókat a szimpatizánsaikkal, vagy az egyszerű érdeklődőkkel és ezeken a találkozókon próbálnak effektíven programot kommunikálni. Szándékosan írtam így, mert úgy látom, hogy egyrészt a személyes találkozások csak a programok elkészülte után szerveződnek, így az emberek érvei, elgondolásai, urambocsá' kérései ezekből teljesen kimaradnak (a pártaktivisták, bár akármilyen sokan vannak is, nem számítanak statisztikailag szignifikánsnak és a nem egyenértékűek a köz fogalmával). Másrészt ezeken a személyes találkozókon minél magasabb sorszámú pártszemélyiség jelenik meg, annál kisebb esély van a program végigbeszélésre, és szinte soha nincs mód a vitára! Nem vitatkozásra, hanem az érvek mentén történő pro-, és kontra interaktív hozzászólásokra próbálok célozni, mert ezeket szinte az összes párt elmulasztja! A pártok közötti médiamarakodás által széles körben kiváltott undort és letargiát (mindegy, hogy ki nyer, mert ezek mind egyformák) erősítik ezek az elzárkózások. Mert ezeket a távolságtartásos vitákat a pártok intézik maguknak. Sőt némely politikai szerveződés egyenesen odáig merészkedik, hogy eligazításhoz hasonló diktátumszerű megfogalmazással igyekszik az - etikátlanul - embereket rávenni a programjának támogatására! Hogy a Magyarországon már sajnos klasszikusnak számító csalásokról és szavazatvásárlásokról már ne is beszéljünk! (Kellene, de most nem illik ide)

Szerintem, az országbejárások, a személyes lakossági fórumok ellenére sincs közvetlen párbeszéd a pártok és a választópolgárok, a közvélemény között, de legalábbis olyan szintű nincs, hogy az emberek abból úgy láthatnák, hogy róluk, és nekik szólnak a programok. Értük és miattuk vannak a pártok, és egy demokráciában ennek ez a természetes rendje. Viszont a közvetlen kapcsolatból megérthetnék a választópolgárok, hogy ez a kapcsolat nem csak érdekérvényesítési lehetőségeket jelent, nem csak a többség akaratának kialakulását értjük rajta, hanem felelősséggel is jár! A részvétel felelősségével. A demokrácia nem működik az emberek aktív közreműködése nélkül, ezért a képviselőink megválasztása közös felelősség és érdek is. A többség érdeke, a politikusoknak viszont pedig a szükséges legitimitást jelenti. A fontos döntéseket közösen kell meghozni! Erről a gondolatról korábban már írtam, ezért nem is szaporítom a szót...

A többség akaratának kinyilvánításáról szól a választás. Ebben semmi újság sincs, viszont a kis arányú részvétellel nem a többség, hanem a véletlenül generálódó legnagyobb kisebbség szavazata eredményezik a végső eredményt. Ahogyan 2010-ben is történt. Most lényeges különbség lesz ( az új választási törvény, és a végrehajtására vonatkozó választási eljárásról szóló törvény okán), hogy nem lesz kampánycsend és csak egyszer lesz lehetőség szavazni, ezért már elsőre kellene a lehető legjobb döntést meghozni! Most sok tekintetben egy vadonatúj választási rendszer próbája következik, de ez nem jelenti azt, hogy kisebb lenne a felelősségünk, sőt! Ennek érdekében egyes pártok várhatóan megpróbálják számukra kedvezően alakítani a végeredményt. Szinte biztos, hogy megpróbálják "megvásárolni" a szavazatainkat. Ha bedőlünk a propagandisztikus ígéreteiknek, akkor nem csak egyszerűen lekorrumpálódunk mi magunk is, hanem egyszerűen mi magunk pusztítjuk a demokrácia szellemét! Mi magunk mondunk le a demokráciánk egyik legerősebb pilléréről.

Deák Ferenc a haza bölcse mondta:"Amit erő és hatalom elvesz, azt idő és kedvező szerencse ismét visszahozhatják. De miről a nemzet, félve a szenvedésektől, önmaga lemondott, annak visszaszerzése mindig nehéz, s mindig kétséges."

Hát ne tegyük! Készüljünk felelősséggel, és követeljük meg a pártjainktól a törvény szerinti szereplést, és mindenkitől a becsületes hozzáállást! A legtöbb program pdf formátumban bárki által elérhető, és szabadon letölthető. Elolvasni nem kötelező, de ajánlott! Megijedni nem kell a hosszú listától, mert senki sem állítja, hogy az egészet, mind a több száz oldalt végig kell rágni! Már azzal is túlteljesítjük a elvárásokat, ha csak azokat olvassuk el, amelyek a mi választási körzetünkben indulásra esélyesek! Legyen ez a mi programunk!

Ezt a kiegészítést (2014. Január 28-án) azért szúrom be utólag, mert a Nemzeti Választási Bizottság honlapján naprakész információhoz juthatnak az érdeklődők azokról a jelölő szervezetekről (pártokról) akik indulnak a választásokon. Várakozásaimmal ellentétben nem egy rossz szórakozás megkeresni a regisztrált szervezeteket, mert a sokszor nagyon hasonló nevek mögött - a jelölés bonyolultságától függve - ugyanazt a szervezetet, de lehet, hogy egy teljesen más küldetésű alakulatot találunk. Az olvasás során önmérséklet és a körültekintő precizitás erősen ajánlott. Nehogy a másik párthoz iratkozzunk fel a kampány támogatására, és mondjuk a szavazás után derüljön ki, hogy a másikhoz akartunk... A legjobb szándékom ellenére sem tudok felelősséget vállalni az ide másolt linkek és a pártok közötti kapcsolatért, mert minden körültekintés és precizitás ellenére előfordulhat, hogy szándékaimmal ellentétben tévedtem. De az is lehet, hogy nem.

Sorszámoztam a listát a NVB honlapját követve... Személyes véleményem a lista láttán az, hogy a költségvetésből juttatott százmillió forintnak valóban nagy hatása volt. Talán túl nagy is!

Nemzeti Választási Bizottság honlapja: http://www.valasztas.hu/hu/ovb/index.html

Jelölő szervezetek (igyekszem frissíteni, naprakésszé tenni, de a lista nagyon hosszú...és még mindig növekszik...)

1.) Seres Mária Szövetségeseinek (SMS) weboldalán - amelyen a szövetségesekre nem emlékeztet semmi - pártprogramot nem lehet találni. A híres Társadalmi Szerződés is eltűnt..... Az SMS értékeit magyarázó, vagy éppen a nézeteiket közvetetten bemutató 106 kérdésen kívül nincs semmi, amit végrehajtható pártpolitikai programként lehetne elfogadni. Még pozitív hozzáállás esetén sem.  http://seresmaria.hu/index.php

2.) A Magyar Republikánus Politikai Párt (MRPP) honlapja - sajnos - nem elérhető. Programjukat is csak a kutasi.blog.hu oldalon lehet, erősen rövidített formában elérni. Azt sem sikerült megállapítani, hogy az itt közzétett Nyilatkozat és Követelések azonosítható- a párt programjának esszenciájaként, és egyáltalán hiteles-e. Ennek ellenére linkelem: http://kutasi.blogspot.hu/2011/03/8794-magyar-republikanus-politikai-part.html

3.) Nemzeti Értékelvű Párt (NÉP) weboldalán sincs program, de az alapvetések elolvashatóak, illetve egy kis jóindulattal akár programnak is elismerhető: http://www.nep-part.hu/page.php?14

4.) A Független Kisgazdapárt (FÜGGETLEN KISGAZDAPÁRT) weboldalán nincs program. Az állásfoglalások, hírek, vagy éppen a választás 2014 menüpontok alatt találhatunk némi információt, de igencsak felkészültnek kell lenni, hogy ezekből programot kreálhassunk, legalább magunknak! Mert a pártnak olyanja nincs. http://fkgp.hu/

5.) A Magyar Demokratikus Unió (MDU) névvel weblapot nem találtam, így a programot sem...

6.) Az Együtt - Korszakváltók Pártja (EGYÜTT) programja (80 oldal) itt olvasható: http://program2014.egyutt2014.hu/a_te_jovod_e14_pm_partprogram.pdf

7.) AQUILA Párt (AQP) 2012 óta folyamatosan aktualizált programja (68 oldal) itt érhető el: http://www.aquilapart.hu/program.pdf

8.) Szociáldemokrata Párt (SZDP) weblapján csak egy politikai nyilatkozat található http://szdp.hu/politikai-nyilatkozat-elfogadta-a-szocialdemokrata-part-43-kongresszusa-2013-februar-23-an-2/

9.) A Párbeszéd Magyarországért Párt (PM)  weboldalán saját program nincs, viszont az arra mutató link az Együtt 2014 oldalára mutat. Tehát közös a program: http://program2014.egyutt2014.hu/

10.) Az Európai Roma Keresztények Jobblétéért Demokratikus Párt (EU.ROM) honlapján nem sok minden érhető el, így a politikai programjuk helyett inkább csak kulturális eseményeket, programokat találunk. Pártpolitikára utaló programot nem: http://www.romnet.hu

11.) Magyar Keresztény Szociális Unió (MKSZU) honlapját (így a programját sem) nem találtam meg. A FB-on találtam egy profiloldalt, viszont programnak nyoma sincs: https://www.facebook.com/mkszu

12.) A Magyar Gazdaság Pártnak (MGP) sem a honlapját, így a programját sem találtam meg. (de azért még próbálkozom)

13.) Az Összefogás Párt (ÖP), nem keverendő összes a baloldali pártok összefogásával! A weboldalba ágyazott programja itt olvasható: http://osszefogaspart.hu/programjaink

14.) A Megújult Magyarországi Roma Összefogás Pártról (MMRÖP) egy blogbejegyzésben (amit egy New York-i illetőségű személy hozott létre) lehet igencsak rövid tájékoztatást találni: http://mmrop.blogspot.hu/

15.) A Magyar Szocialista Párt (MSZP) választási programja (56 oldal) itt olvasható: http://mszp.hu/sites/default/files/ajanlat_magyarorszagnak_kongresszus20131019_0.pdf

16.) Keresztény Magyarok Szövetsége (KMSZ) honlapján enyhén zavaros információ-dömping van, de program itt sem található: http://mkdsz.hu/content/view/18

17.) A FIDESZ - Magyar Polgári Szövetség (FIDESZ) választási programját a weblapon nem találtam meg.

18.) Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) választási - 2008' óta változatlan - programja a weblapon elérhető itt: http://kdnp.hu/celjaink/program

19.) A Sportos és Egészséges Magyarországért Párt (SEM) igazán szemrevaló weblapján egy könnyű, sportos programot találhatunk a weboldalba ágyazva: http://www.sem2018.hu/programunk

20.) A VÁLASZ Párt (A VÁLASZ) weboldalán a szakpolitikai programjának rövidített változata olvasható: http://avalasz.hu/a-valasz-part-szakpolitikai-programjanak-rovid-osszefoglaloja/

21.) A Magyar Munkáspárt (MUNKÁSPÁRT) programja (17 oldal) itt olvasható: http://www.munkaspart.hu/images/dokumentumok/pdf/programA4.pdf

22.) A Magyarországi Cigánypárt (MCP) programja feltöltés alatt áll (szó szerint: a feltöltés áll): http://magyarorszagiciganypart.hu/index.php/program

23.) A Szabad Magyarok Pártjának (SZMP) sem a weboldalát , így a programjukat sem találtam meg (de azért még próbálkozom vele)

24.) A Közösség a Társadalmi Igazságosságért Néppárt (KTI) választási programja (5 oldal) itt olvasható: http://www.ktipart.hu/DOK/PROGRAMFUZET_2.pdf:

25.) A Magyarországi Szociáldemokrata Párt (MSZDP) puritán weblapján egy szimpla üzenet olvasható. Programnak, vagy akár csak párttevékenységre utaló információnak nyoma sincs: http://mszdp.hu/

26.) A Magyar Nemzeti Rend Párt (MNRP) weblapján sok minden, így a program is olvasható a weblapba ágyazva, ami a menüből érhető el: http://mnrp.atw.hu/

27.) A Megoldás: EGYIK SEM! Civil-kontroll Párt (EGYIKSEM) weblapján programot nem, csak - a menüsoron elérhető - sztereotípiákat találhatunk: http://egyiksem.hu/cikk/58A NVB elutasította a párt nyilvántartásba vételét.

28.) A Szociáldemokraták Magyar Polgári Párt (SZOCIÁLDEMOKRATÁK) programja a weblapba ágyazva, a menüből érhető el, és itt olvasható: http://www.szocdemek.hu/vissza-europaba

29.) A Zöld Centrum Párt (ZCP) weblapjára rákeresve egy impozáns visszaszámláló oldalt kapunk, amely arra figyelmeztet bennünket, hogy az oldal feltöltés alatt áll. http://zoldcentrumpart.huA NVB elutasította a párt nyilvántartásba vételét.

30.) A Magyar Szegényeket Pártoló Pártról (MaSzePP) sem honlap, sem program nem érhető el (de nem adom fel). A NVB elutasította a párt nyilvántartásba vételét.

31.) Az Együtt 2014 Párt (EGYÜTT 2014) neve alatt nem találtam weboldalt, így sajnos a programot sem. Illetve a teljes igazság az, hogy van weboldal, de az nem ez a párt, hanem a másik, amely a 6. sorszám alatt található, viszont ezzel a névvel. Nagyon úgy tűnik, hogy ez a párt csak foglalja annak a nevét, mert tevékenységet - legalábbis az interneten - nem mutat. Az a párt viszont ismert, de ennek a nevével... érdekes és teljesen megtévesztő. (De a keresést nem adom fel!)

32.) A Zöldek Pártja (ZÖLDEK) weboldalán egy beágyazott (le nem tölthető és menüből elérhető) programot lapozgathatunk. http://zoldekpartja.hu/program/

33.) A Magyar Liberális Párt (MLP) választási programja (35 oldal) itt olvasható: http://liberalisok.hu/wp-content/uploads/2013/09/program.pdf

34.) Az Elégedetlenek Pártja (EP) weboldalról eltűntek az - egy hónappal ezelőtt még megtalálható - álláshirdetések, de van programtervezet is: http://www.elegedetlenekpartja.hu/rolunk/program

35.) A Nemzeti Forradalmi Párt (weboldalba ágyazott programja itt elérhető: http://nfp.hu/program/5-program/3-a-nemzeti-forradalmi-part-programja

36.) A Jobbik Magyarországért Mozgalom (JOBBIK) weboldalba ágyazott programja itt olvasható: http://jobbik.hu/programunk

37.) A Demokratikus Koalíció (DK) Választási Programja a bejegyzés írásakor még nem volt készen, de mostanra (frissítés 2014.02.22) elkészült és az oldalról letölthető: http://dkp.hu/documents/10327/411194/DK+program;jsessionid=C48F76C9AF35F60E26729FC23FA7DD49

38.) Az Élőlánc Magyarországért (ÉLŐLÁNC) weblapján csak egy 2010-es vitaanyag érhető el programként: http://www.elolanc.hu/index.php/programok

39.) A Magyar Cselekvő Párt (MACSEP) egy kis bizonytalanságot okozott, mert az egymáshoz nagyon hasonló neveken több szervezet is megtalálható. Viszont ezen a néven sem weboldal, sem program nem található a neten, egy felhívás viszont elérhető: http://c-press.hu/200911296156/belfold/a-magyar-cselekvo-part-felhivasa-a-magyarorszagi-ciganysag.html

40.) A Haza Nem Eladó Mozgalom pártkeresésekor több információs oldalt is találtam, ezért azt választottam ki a linkelésre, amelyen több - a választások szempontjából fontos - adat van. Viszont egyik oldalon sincs olyan program, amely fontos lehetne, csak publikált alapszabály, ami viszont nem végleges: http://ahazanemeladomozgalom.hupont.hu/10/dokumentumok

41.) Az Országos Örmény Önkormányzat (OÖÖ) név alatt nem találtam weboldalt, így a programról sem tudok linket másolni. A FB profil is csak vázlat. A néven kívül más tartalommal nem rendelkezik. Egyetlen használható linket találta, de programot ott sem. http://www.boon.hu/tag/orszagos-ormeny-onkormanyzat

42.) A Nemzeti Érdekért Párt, (NEMZETI ÉRDEKÉRT PÁRT) honlapján letölthető a (6 oldalas) általános program:http://nepnemzeti.hu/partprogram.pdf

43.) A Rend, Szabadság, Jólét Párt (REND, SZABADSÁG, JÓLÉT PÁRT). Ilyen néven sem találtam weboldalt, így a programról sem tudok linket másolni.

44.) A Lehet Más a Politika (LMP) választási programjai közül csak a 2010-es található meg az oldalon, viszont a 2014-esről szinte semmi sem található. http://lehetmas.hu/rolunk/

45.) A Negyedik Köztársaság (4K!) párt vadonatúj  programja a weboldalba ágyazva itt olvasható: http://negyedikkoztarsasag.hu/2014

46.) A Vállalkozók Szövetsége a Reformokért (VÁLLALKOZÓK SZÖVETSÉGE – MAMA) párt név alatt nem találtam weboldalt. Ebben az esetben is eléggé zavaró, hogy nagyon hasonló néven több weboldal is található, viszont ott egyik sem jelzi, hogy ezen a néven pártként is indulnak. Ez miatt félreértések tömege várható, de mit tehetünk, ha nem azonosítják magukat egyértelműen? Semmit. A programról viszont így tudok linket másolni. Az iwiw-en van egy információs oldaluk...http://iwiw.hu/vallalkozokszovetsege

47.) A Társadalmi Béke Párt (TBP) név alatt nem találtam weboldalt, így a programról sem tudok linket másolni.

48.) Az Élhető Magyarországért Párt (ÉMP) weboldalt nem találtam, így a programról sem tudok linket másolni. A Facebook-on megtalálható a név...

49.)  Az Új Dimenziók Párt (UDP) név alatt weboldalt nem találtam. Ehhez a névhez kísértetiesen hasonlót viszont lehet találni. Tulajdonképpen csak egy betű az eltérés, de minél kisebb a differencia, annál nagyobb a kételkedés, hogy jó oldalon járunk. Mivel én sem tudok teljesen biztosat állítani, így a programról sem tudok linket másolni.

50.) Az Új Magyarország Párt (UMP) név alatt weboldalt nem találtam,. A FB-on kettő profil is megtalálható ezen a néven, de szerencsére az egyik teljesen üres, így a választás egyszerű. De csak csak így...! Egyébként a profilon programnak semmi jele, így nem tudok linket másolni. https://hu-hu.facebook.com/pages/%C3%9Aj-Magyarorsz%C3%A1g-P%C3%A1rt/1490273611198529

51.) Az Új Generációk Pártja weboldalán csak beágyazott programot olvashatunk. http://ujgeneraciok.hu/a-program

52.) A Magyar Demokráciáért és Hazáért Párt (MDHP) név alatt weboldalt nem találtam, így a programról sem tudok linket másolni. A NVB elutasította a párt nyilvántartásba vételét.

53.) A Helyreállítás Magyarországi Pártja (HMP) név alatt önálló weboldalt nem találtam, viszont egyetlen bejegyzésben azért fellelhető ez a párt is. http://hmp-hikszosz.hu/folap/content/tiszt%C3%A1n-vil%C3%A1gosan-sallangmentesen/oldal

54.) A Szabad Választók Pártja (SZAVA) név alatt weboldalt nem találtam, így a programról sem tudok linket másolni. A FB profil elérhető, de programnak semmi jele. https://www.facebook.com/szavapart

55.) A Kalózpárt (KALÓZPÁRT) weboldalán alapprogramot találhatunk beágyazva, ami sajnos nem letölthető, de nem is tűnik véglegesnek. http://wiki.kalozpart.org/index.php?title=Alapprogram

56.) A Nép Oldali párt név alatt kettő weboldalt is találtam, természetesen eltérő tartalommal. Nem csak a menürendszer tér el egymástól, de az egyiken Alapelvek-ként, míg a másikon a Program pontokba szedve található meg. Jelen állapotában a kettő szöveg lényegesen eltér egymástól! 

57.) A Centrum Összefogás Magyarországért (CENTRUM) párt weblapján semmi olyan dokumentum nem található meg, amely választási programként aposztrofálható volna. Viszont álláshirdetésre emlékeztető felszólítás található, csak képviselőnek lehet jelentkezni.  http://www.centrum-part.eu/index.php?option=com_weblinks&view=category&id=12&Itemid=131

58.) A Magyarország Jövője Párt (MAJP) weboldalán hagyományos értelemben vett átfogó pártprogram nem található, viszont fellelhetőek a szervezet céljai. Rövid, tömör, közérthető formábban 10 pontba gyűjtve: http://mjop.hu/#v2014

59.) A Magyarországi Németek Országos Önkormányzata (MNOÖ) saját weboldalát nem találtam, így a programról sem tudok linket másolni. A Facebook-on megtalálható a név...

60.) A Szövetségben Együtt Magyarországért Párt (SZEM) weboldalán program nincs. http://szem2014.hu/files/dokumentumok

61.) A Jólét és Szabadság Demokrata Közösség (JESZ) weboldalán egy grandiózus 252 oldalas program tölthető le, vagy olvasható el. http://jesz.hu/program/JESZ-UjPolgariMagyarorszag_01-252.pdf

62.) Az Új Független Párt (FÜGGETLEN PÁRT)  weboldalon beágyazott programot böngészhetünk. http://www.ujfuggetlenpart.hu/uj-fuggetlen-part-program-ossze/

63.) A Társadalmi Szerződés Pártja weboldala helyett egy szimpla, mondhatnánk természetesen egyszerű és együgyű mondattal határozza meg önmagát. Az ítélkezést az olvasóra bízom! http://www.helyicivil.hu/r/tarsadalmi-szerzodes-part-budapest/egyeb

64.) A Munkáspárt 2006 - Európai Baloldal (EURÓPAI BALOLDAL) választási követelései (3 oldal) itt olvasható: http://www.munkaspart-2006.hu/politika/az-europai-baloldal-%E2%80%93-munkaspart-2006-valasztasi-kovetelesei.html

65.) A Tiszta Energiával Magyarországért Párt (TEMPO) weboldalán elérhető és letölthető a (6 oldalas) program: http://www.tempopart.hu/part.pdf

66.) Az Összefogás Magyarországért Párt (ÖSSZEFOGÁS MAGYARORSZÁGÉRT PÁRT) weboldalát nem találtam (nem összetévesztendő a Centrum Párttal!) így programot sem tudok linkelni...de a NVB megtagadta a nyilvántartásba vételt.

67.) A Magyarok Magyarországért Párt (MMP) weboldalát sem találtam meg.

68.) A Magyar Igazság és Élet Pártja (MIÉP) weboldalba ágyazott általános programja itt olvasható: http://www.miep.atw.hu/

69.) MCF Roma Összefogás Párt (MCF) weblapját megtaláltam, de azon semmi olyan nem található, amit programnak lehetne nevezni...http://romaosszefogas.blogspot.hu/

70.) A Magyarországi Románok Országos Önkormányzata (MROÖ) weblap létezik, de azon sem program, sem egyéb más - a választásokkal kapcsolatos információ - nincs. http://www.atruroman.hu/

71.) A Kisgazdapárt (KISGAZDAPÁRT) weboldalon, sok minden más mellett elérhető egy banálisan rövid (rövidített) program. http://www.akisgazdapart.com/roevid-program.html

72.) A Magyar Nemzeti Párt (MNP) weblapjának keresése okozta az eddigi legnagyobb fejtörést. Ezen a néven több (szám szerint három) szervezetet is találtam Olyan pártot, akinek neve az MNP-től csak kicsit különbözik még hármat, így igazán azonosíthatatlan, hogy ki, kicsoda! A NVB határozatában található adatokkal kiegészítve a keresést, konkrét találat nélkül maradtam... sem weblap, sem program.

73.) A Határon Túli Magyarok Pártja (HATMAP) weboldalal - az MNP-hez erősen hasonlító módon - nincs. a hírek között rá lehet találni a pártról szóló tudósításokra, de weblapra (még) nem.

74.) A Magyarország Megújulásáért Párt (MEGÚJULÁSPÁRT) weblapja csak a rövid névvel keresve érhető el, viszont azon program nincs. http://megujulaspart.hu

75.) A Bolgár Országos Önkormányzat (BOLGÁR ORSZÁGOS ÖNKORMÁNYZAT) igencsak szimpatikus és tartalmas weboldalán   a párttevékenységre utaló adat, dokumentum nem található. http://www.bolgarok.hu/index.php?id=21

76.) A Magyar Realista Egység és Béke Párt (REALISTA PÁRT) weboldal nincs. így program érhető el.

77.) Az országos Horvát Önkormányzat (ORSZÁGOS HORVÁT ÖNKORMÁNYZAT) weboldalán tulajdonképpen ugyanaz a helyzet, mint a bolgárok oldalán. http://www.horvatok.hu/

78.) Az Országos Lengyel Önkormányzat (OLÖ) weboldalon található programok menü alatt inkább rendezvények idejét találhatjuk. Pártprogramnak nyoma sincs. http://www.polonia.hu/

79.) A Szegényekért Párt (SZP) név alatt nem találtam weboldalt, így a programról sem tudok linket másolni. A NVB elutasította a párt nyilvántartásba vételét.

80.) A Szabadság Népe Párt (SZNP) név alatt nem találtam weboldalt, így a programról sem tudok linket másolni. A NVB elutasította a párt nyilvántartásba vételét.

81.) Az Országos Ruszin Önkormányzat (ORÖ) szimpatikus és tartalmas weboldalán párttevékenységre utaló adat, dokumentum nem található. http://www.rusyn.hu/

82.) A Szegény Emberek Magyarországért Párt (SZEM Párt) weblapját nem találtam meg, viszont nevében nagyon hasonló másik pártét igen (ezért is ajánlott a körültekintő óvatosság). Sajnos programot sem találtam, de a NVB elutasította a nyilvántartásba vételt.

83.) A Szerb Országos Önkormányzat (SZOÖ) igencsak szimpatikus és tartalmas weboldalán a párttevékenységre utaló adat, dokumentum nem található. http://www.szerb.hu/hu/

84.) A Magyar Cigány Néppárt (MCNP) név alatt nem találtam weboldalt, így a programról sem tudok linket másolni. A NVB elutasította a párt nyilvántartásba vételét.

85.) Az Országos Szlovák Önkormányzat (OSZÖ) szimpatikus és tartalmas weboldalán párttevékenységre utaló adat, dokumentum nem található. http://www.slovaci.hu/

86.) A Zöld Mozgalom (ZM) weboldalán beágazott program böngészhető (http://www.zoldmozgalom.hu/category/program/)

87.) A Magyar Idealisták Szövetsége (IDEALISTÁK) weboldalán sem általános, sem a választásokra kidolgozott programot nem lehet találni. A Választás 2014 menüpont még nem működik. http://www.idealistak.hu/

88.) Az értékteremtők Politikai Érdekvédelmi Szövetsége - A Közép Pártja (ÉPÉSZ) bonyolult és hosszú név alatt nem találtam weboldalt, így sajnos programot sem. Pedig - legalább érdekességként - jó volna tudni, hogy egy ilyen sok mindenre utaló, bonyolult név mögött milyen szándék húzódik...

89.) Az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) szimpatikus és tartalmas weboldalán párttevékenységre utaló adat, dokumentum nem található. http://oronk.hu/

90.) A Női értékek Pártja (NŐI ÉRTÉKEK PÁRTJA) weboldalról letölthető a párt programja Kettő link is tartalmazza a párt banálisan egyszerű programját, ami egyébként a felületes szemlélő számára két egyszerű választási plakátnak látszik. 1) http://www.noiertekek.hu/rolunk/programjaink/item/download/7_e49aff903898c07cb04d5a6d922a8d3c, 2) http://www.noiertekek.hu/rolunk/programjaink/item/download/6_0905c75dfdfde877789508d794b89471.  A Női Értékek link alatt található információtól sem leszünk sokkal okosabbak, de az alapszabályt olvasgatva sem találunk semmit, ami "versenyképessé" tenné a pártot, hiszen az alapszabály 2014. január 14-ére van dátumozva........Valóban ezek volnának a "női értékek"? Döntse el az olvasó. http://www.noiertekek.hu/rolunk/noi-ertekek, A NVB segített a döntés meghozatalában, mert elutasította a nyilvántartásba vételt.

91.) Az Országos Szlovén Önkormányzat (ORSZÁGOS SZLOVÉN ÖNKORMÁNYZAT) honlapján párttevékenységre utaló adat, dokumentum nem található. http://www.slovenci.hu/

92.) A Magyarországi Görögök Országos Önkormányzata (MAGYARORSZÁGI GÖRÖGÖK) weboldalon párttevékenységre utaló adat, dokumentum nem található. http://ellinismos.hu/

93.) Az Ukrán Országos Önkormányzat (UKRÁN ORSZ. ÖNKORM.) weboldala nem tartalmaz politikai pártprogramot. http://ukranok.hu/

94.) A Független Magyar Demokrata Párt (FMDP) név alatt weboldalt nem találtam. Bár a wikipédia szerint egy nagy hagyományokkal rendelkező politikai oárt rejtőzik e név alatt, semmi programra utaló írást, nyomot nem találtam. A NVB elutasította nyilvántartásba vételt.

Az alábbi pártok - bár várhatóak a listára, de - még nem regisztráltatták magukat a NVB oldalán, de még megtehetik...

A Modern Magyarországért Mozgalom (MOMA) programja (34 oldal) itt olvasható: http://www.moma.hu/program/moma_program.pdf

Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) weboldala nem tartalmaz politikai pártprogramot. Mai hír (febr. 26), hogy az Ab elfogadta jelölő szervezetként a pártot, viszont a NVB weboldalán még nem vették fel a listára. http://mkkp.hu/wordpress/

Nehogy bárki is félreértse! Nem állítom, hogy nem a médiából áramló rövidhírekből, hanem csak a programolvasásból lehet tárgyilagosan informálódni! Sőt az ellenkezőkét állítom, hogy a programismeret, nélkül tájékozódni a médiából, súlyos tévedésekhez vezet. Állítom, hogy aki szimpátia alapon szavaz, vagy/és "nagylelkűleg" elfogadja például azt az 5 mázsa tűzifát, aki egyenesen követeli, hogy őt is "ajándékozzák" már meg valamivel a szavazatáért cserébe - bármennyire is rossz körülmények között él - az saját magát vezeti félre, és ha elég sokan tesznek így, akkor az egy rossz döntés esetén a bűncselekménnyel is felér!

Országunkat 5 mázsa vegyes tűzifáért? Nagy égés volna!! Ez nem a mi közös érdekünk, hanem valaki másé...