Amit, ahogy

PL-asztik

Határzár, vagy amit akartok...

2015. június 17. - Peszt Lajos

image_20.jpg

A "bevándorló" NEM UGYANAZ, mint az "illegális határátlépő"! Olyan érzésem van, mintha a magyar közvélemény szabadon felcserélhetőnek gondolná e két fogalmat, és az azok tartalmát képező embertömeget is! A Kormány rendszeresen az előbbiekről (évi kb. 50e fő) beszél, miközben az utóbbiakra (2015-re becsült 100-150e fő) gondol! Az előbbiekkel - tudtommal - semmi probléma nincs. Az utóbbiakat kezelő hivatalok, hatóságok és szervezetek hatásfokának az uniós szabályok által meghatározott minőségi szintre való növelésével - jogilag, fizikailag és humánusan is - kezelhető volna a probléma. Nem növelné a biztonsági kockázatot és még az EU is széles körben támogatná! (Például az emelt kvótáért cserébe emelt pénzügyi, információs és más erőforrásbeli támogatást is adna) Idegenellenesség szítása nélkül is!

Ehhez semmi szükség sincs az idegenellenességgel növelt - kormányt támogató - különösen magas társadalmi akaratra, ugyanis nyugodt, "normális" körülmények között is el lehetne érni a plusz hatásfokot. Nem kellene hozzá túlzó politikai nyomás, csak egyszerű belügyi és biztonsági szakértelem, és persze az EU pénze.

A hangulatkeltéshez senki másnak nem fűződik érdeke, csak a politikának....Tehát ezt a manapság tapasztalható hangulatkeltést leginkább a magyar Kormány szítja, ugyanis - sokakkal egyetértve szerintem is - valami más célja van vele. Ha más nem, hát a parlamenti ellenzéki pártok által hangoztatott negatív eredmények (szegénység, munkanélküliség, korrupciós folyamatok, stb) elködösítése. A kerítés-, vagy/és falépítést nem támogatja az EU, és még a problémára sem lesz semmilyen pozitív hatása! Felesleges bármekkora kerítést építeni a Magyar-Szerb határra, ugyanis azon a 170 km-en az egyéb utakon EU-ba érkező teljes menekültáradatnak csak egy nagyon kicsi hányada érkezik.

Feltételezem, hogy a mi Kormányunknak - az előbbieken túlmenően - nem csak bel-, hanem külpolitikai céljai is vannak ezzel a kampánnyal! A belpolitikai helyzetértékelésemről az előző bejegyzésben írtam már, ezért most inkább a nemzetközi viszonyokat és feltételezett célokat elemezném... Akár az is lehet az egyik cél, hogy az unió határát tolják ki a Szerbia déli határára...és ettől reméli kormányunk a problémának a Magyarországról való eltávolítását és ezzel itthon pozitív belpolitikai eredményt elérni, ráadásul úgy, hogy az Unióban is lesznek a Magyar Kormányra tekintettel pozitív hatásai. Nem az Unió egészére, hanem a Magyar Kormányra... Ha mással nem is, hát a problémától és a kollektív felelősségtől való fizikai és politikai megszabadulás révén.

A ma délután bejelentett fal, vagy kerítésépítés terve egy új szintre emelte az a balhét. Annak hatására a tömegmozgás iránya - a magyar kormány elvárásával ellentétesen - maximum áttevődik egy másik - szerencsés esetben egy Magyarországot elkerülő - útra, de érezhető csökkenést ez nem jelent majd, legfeljebb csak ideiglenesen, viszont a kerítés felépítése ellenére is be kell majd fogadjuk az Európába más utakon érkezőket...ez a kompromisszum lehet az ára a mi kerítésünknek! Negatív hatás viszont lesz bőven, mivel az előbb elmondottak miatt csak egyre erőteljesebb lesz az itthoni gépzaj....aminek a hullámai az Unióba is eljutnak majd az egyenlőtlen teherviselés miatt. Szóval egy viszonylag egyszerűen - és lokálisan - kezelhető probléma parazsát dobjuk fel a közösség padlására, amivel feleslegesen kockáztatjuk a közös tetőszerkezet biztonságát! Ráadásul úgy, hogy a magyar félnek, azaz nekünk csak az előnyök jutnak majd. Ez nem nevezhető okosnak a közösség nézőpontjából...de inkorrektnek annál inkább!

Egyesek szerint az Európai Unió érdeke húzódik a háttérben, ami a magyarországi - mesterségesen felfuttatott - helyzetet akarja felhasználni Szerbia ellen, hogy az erősítse meg a külső határainak őrzését és párhuzamosan fektessen nagyobb hangsúlyt a koszovói menekültkérdésre és azon keresztül a függetlenségi törekvésekre. Ha ránézünk az alul látható térképre, akkor talán mindenki számára világos, hogy a jelenlegi helyzetben a Közel-Keletről és Afrikából érkező menekültek egy része - talán az elhúzódó adminisztrációt és az EU egyre növekvő szigorú ellenőrzését elkerülendő - az Albánián, Koszovón és Szerbián át vezető képzeletbeli menekültúton érkezik hozzánk. Így lesz Magyarország az első tagország, amely ezeket a menekülteket az EU-ba "belépteti", akinek aztán viselnie kell a beléptetés felelősségét!

Amennyiben más útvonalon érkezik az illegális határátlépő, vagy menekült, akkor azt csak egy már EU-s tagországon keresztül teheti meg...ekkor viszont Magyarország könnyen megoldhatja a problémát, ugyanis ugyanabba az EU-s tagállamba tudja visszaküldeni a delikvenseket. Szerbiával ez a módszer - a nemzetközi jog szerint - jelenleg még nem alkalmazható. Tehát Szerbiát minél előbb be kell léptetni az Európai Unióba. Ez a magyar érdek..legalábbis az illegális határátlépők ügyében! Viszont ez a verzió sem magyarázná meg, hogy miért csak a bevándorlók a fő célpontjai a magyarországi kampánynak, és az EU-b illegálisan belépő tömegek miért nem! Azt viszont bizonyítaná, hogy a Magyar Kormány kiszolgáltatja a magyar közvéleményt egy fontos, de zavaros EU-s programnak, aminek legalább olyan kétséges a győzelme, mint amilyen kockázatos a bukása! Ilyen bukásveszélyes helyzet bevállalására - szerintem - sem az EU, sem a Magyar Kormány nem vevő...

Várhatóan a fal felhúzása után sem csökken az unió szintjén a menekülők létszáma, és nem változik érdemben a menekülők szemében a Magyarország megítélése sem. Továbbra sem leszünk bevándorlási célország, csak legfeljebb tranzit maradunk, de mivel a belépés lényegében nem a mi határainkon, és nem rajtunk keresztül történik majd, azt mondhatjuk az EU-ban, hogy ez már nem a mi problémánk. A vele járó politikai felelősség meg pláne nem Magyarország gondja...hanem a nemzetközi közösségé! Azután pedig ujjazhatjuk az Uniót és Szerbiát az emelkedő menekülthullám miatt...

De ekkor már a támogatásra sem számíthatunk, ugyanis azt inkább Szerbia veheti majd igénybe, a rá testált problémával együtt. Persze csak akkor, ha belép az EU-ba, ugyanis mindaddig nincs uniós ráhatási képesség....tehát érzékelhető egy kusza összefonódás, amelyben a dolgok kölcsönhatásban állnak egymással. Két kicsi ország - közös érdekből - kijátssza az EU-t saját maga ellen. Ahelyett, hogy részt vennénk a közös európai konszenzusos megoldás megtalálásában, a saját érdekeinket helyezzük előtérbe, de közben fittyet hányunk a közösség érdekeire. Mint a viccbéli szabályban, ahol "ami a tied az az enyém is, ami az enyém, ahhoz neked semmi közöd!"

A felelősségnek és a feladatoknak ez a cinkos elhárítása pedig nagyon hasonlít a fenti probléma parazsának a közösség túlzsúfolt padlására való feldobásához...
A felelősség etikátlan lerázása után a többi uniós partnerország Magyarországgal való barátságának várható változása még nem prognosztizálható, de Szerbia részéről biztosan nem fognak bennünket sokáig szeretni!

De az már egy másik, hasonlóan nagy füsttel végezhető újabb kampányblöff lesz!
Már a sokadik a sorban...
...a valódi nehézséget jelentő problémáink megoldása helyett.

eu.png