Amit, ahogy

PL-asztik

A Halálbüntetésről

Állítsák vissza, de ne én legyek a hóhér!

2015. május 03. - Peszt Lajos

prison-407714_1280.jpg

Nem akartam a halálbüntetés visszaállításáról írni! Nem akartam felvenni ezt a középkori, és középszerű kesztyűt. Nem akartam, és még mindig nem akarok a részese lenni ennek a méltánytalan és felesleges vitának! Annál is inkább, mert néhány nappal a az aljas ösztönöket felébresztő eset után maga a Miniszterelnök jelentette be az EP Elnökének, hogy Magyarország nem akarja a vonatkozó európai érteket megváltoztatni és nem törekszik a magyar törvények ilyen irányú megváltoztatására! Ha nem, akkor minek a vita? Mi célt szolgál? 

Azért nem tartom ezt a vitát komolynak, mert már a kirobbanásakor (amikor OV bejelentette, hogy a vitát nyitva kell hagyni) látható volt mögötte egy  - a megnevezettől eltérő - kormányzati kommunikációs szándék. Nevezetesen az, hogy a FIDESZ-KDNP népszerűségi indexe éppen hanyatlóban van, és kapóra jön ez a köznép számára pozitívnak tűnő kampány, amivel a népszerűtlenséget lehet ellensúlyozni. Hát ez történik most. Napok óta csak erről szól minden hír, és beszélgetés, miközben nem esik a szó a folytatódó korrupcióról, a kormánytagok és családjaik meggazdagodásáról, az elcseszett milliárdos vagyonbevallásokról, az elkúrt közpénzekről, a féloldalas pályáztatásokról amelyek közben újabb milliárdokat és állami földeket játszik át a haverok cégeibe és a tulajdonosok zsebébe.

Elnémultak a médiumok a brókerbotránnyal kapcsolatban, elültek a Trafikmutyi és más ügyek hullámai, mert helyette a halálbüntetés mesterségesen habosított sörét szopogatja mindegyik. Csak azért, mert van ez az új - Orbán Viktor által személyesen generált ügy - a halálbüntetés visszaállításának megcsillantása elég jól - a netadónál jobban - felkavarta a közélet hullámait. Az egyik botrányt csak egy másikkal lehet elfedni.Persze egy olyannal, amely nem viszi, hanem hozza a kormány számára a szimpatizánsokat. Talált ügy ez annak ellenére, hogy a trafiktörvény kiadásával éppen maga a kormány volt a közvetlen kiváltója. Csak a véletlenen múlt, hogy éppen most, éppen Kaposváron történt, és éppen annak a szerencsétlen fiatal lánynak kellett érte megfizetni! Benne volt abban a törvényben, de még inkább ennek a bűnözői mentalitású kormányzati elitnek a gondolkodásában ez a botrány is! Pontosan úgy, ahogyan az eddigiek is benne voltak, és a következők is benne lesznek! Ugyanis van ami változik, de van ami soha sem! És ez a kormány nem változik. Minden józan ész, és rossz tapasztalat ellenére ragaszkodik a rapid törvénykezéshez, és az utólagos reparáláshoz. Nem tud lemondani a gépzajról! Nem tud a hatalomgyakorlás élvezetéből kilépni, de nem is akar

Éppen ezt a célt szolgálja ez az újabb közvélemény számára a miniszterelnöktől személyesen kapott gumicsont is, a halálbüntetésről szóló vita virtuális nyitva hagyása. Azért virtuális, mert valójában nem akar itt senki sem - a kormányból - vitázni erről, hanem csak irányítani szeretnék ezzel az ügyel a közvélemény figyelmét! El kell, hogy ismerjem, elég jól beválik ez a terv. A FIDESZ-nek ebben nagyon jól képzett és tapasztalt emberei vannak. Jól irányítják az eseményeket már 5 éve! Annyira jól, hogy szinte minden ilyen csalit azonnal fel is vesz a média, és ez miatt pillanatok alatt elborítja a közvéleményt a kormány szándékának megfelelő félrevezető információ özön! 

Ne gondolja senki sem, hogy a kormányból bárki is - Orbán Viktort is beleértve - részese akar lenni egy ellenőrizhetetlen hatású, felesleges és értelmetlen etikai, lelkiismereti, és a - frissen kiadott PTK problémáira - törvénykezés hiányaira rámutató vitának arról, hogy visszaállítsuk-e Magyarországon a halálbüntetést! Amikor annyira súlyos a népszerűségi verseny, hogy már az EchoTV-ben is nyilatkozik a Miniszterelnök, akkor egy kétséges kimenetelű vita már a háta közepére sem kell neki. Viszont a hatására nagy szüksége van. Kontrollálva manipulálják a közvéleményt, hogy a vita ne lépjen túl egy bizonyos aktivitási szintet, de mégis legyen alkalmas arra, hogy a legfőbb rivális táborából átcsábítsa azokat az egyedeket, akik éppen a halálbüntetés pártolása miatt álltak a rivális Jobbik táborába! Így javítva a népszerűségi indexet. Egyszerűen nem tudja a FIDESZ megemészteni azt a szégyent, hogy - egy év leforgása alatt - három, kétharmaddal nyert választás után is annyira csapnivalóak, hogy a győzelmekkel párhuzamosan ekkora népszerűségi mutatócsökkenést szenvednek el! Ez mutatja a választási szabályok inkorrektségét is, és annyira az elevenükbe mar, hogy minden, - de szó szerint - minden lehetőséget megragadnak a problémáik elfedésére.

Már jó néhány éve nincs Magyarországon halálbüntetés. Az EU-ba belépés feltételeként fogadtuk ezt el, és ennek szellemében reformálta meg az aktuális parlament a törvényeinket, és a büntetés-végrehajtási infrastruktúrát is. A halálbüntetés megléte nem befolyásolja az életellenes bűnügyi statisztikákat. Legalábbis számottevően nem csökken tőle a gyilkosságok száma. Sőt, egyes országok tapasztalata szerint, a lebukástól és halálra ítéltetéstől való félelem miatt sokkal több áldozatot ölnek meg az elkövetők! Olyan áldozatot, akit egyébként nem kellett volna megölni, de nagyon el akarták kerülni a lebukást... A gyilkosságok számát a megelőzéssel, a nyomozó és igazságszolgáltató hatóságok működésének hatékonyabbá tételével lehet elérni, a büntetés súlyosbításával nem. Mint annyi más helyzetben, itt is minden, mindennel összefügg. Az elszegényedés, a csapnivaló, és szélesebb tömegeket érintő sanyarú életszínvonal, vagy éppen az iskolázatlanság növekedése, de a szociális háló képessége, vagy éppen az egészségügyi rendszer, vagy a büntetés-végrehajtás rendszerének állapota is nagy hatással van a súlyos bűncselekmények számának alakulására. Minden társadalom mentális állapotát, egységét is jelzik a gyilkosságok, és hogy a szabálykövetés, mint általános életforma mennyire elfogadott egy közösségben. Ezek pedig egyáltalán nem függenek attól, hogy van-e halálbüntetés az adott országban van nincs. Csak sajnos az előbbi mondatokban jellemzett, kevésbé intelligens országok állampolgárai nem ilyen érvek mentén gondolják ezt végig, hanem az egyszerű (az ízeltlábúak törzsére jellemző) bosszú oldaláról. A szemet szemért, fogat fogért etika ajánlása szerint.

prison-553836_1280.jpg

A legtöbben (a támogatók közül) egyszerűen nem is vesznek arról a körülményről tudomást, hogy ez az egész csak egy a társadalom tematizálását célzó kormányzati menekülés. A támogatók csak az érzelmi oldalról közelítenek ehhez az ügyhöz is, ugyanis ez is csak érzelmi oldalról értelmezhető közérthetően, és szinte érthetetlen a közembernek az értelem oldaláról. Nincs is más érv a visszaállítás mellett, csak az, hogy aki gyilkol, azt halálra kell ítélni. Aki elveszi mások életét, annak magának is el kell veszíteni a sajátját! De egyszer sem hallottam a támogatóktól arra való magyarázatot, hogy milyen törvénnyel, milyen végrehajtási szabályokkal, hol, és milyen módon, ki által lenne korrekt a halálbüntetések végrehajtása! Egyszer sem kerül szóba, hogy mi okból vállaljon magára egy ország ekkora erkölcstelenséget, hogy maga is a gyilkossá váljon. Ugyanis a gyilkosok kivégzése is gyilkosság! Ki menti fel az országot a gyilkosság bűne alól? Nem hallani, hogy megérné-e közpénzt költeni arra, hogy a kivégzéseknek is megteremtsük a feltételeit! Ugyanis ezek most hiányoznak.

És ami a leginkább elhallgatott kérdés, hogy ki legyen - vagy kik legyenek azok - akik végrehajtják a kivégzést? Önkéntesek, vagy közalkalmazottak? És persze, miért nem törődnek a támogatók ezeknek az embereknek (a hóhéroknak) a magánéletével, a kivégzéseknek a hóhér és családja életére gyakorolt majdani hatásával. Ugye tudjuk mindannyian, hogy "a hóhérokat jól meg kell fizetni, és majd nagyobb kedvvel végzik a dolgukat", de azt is tudjuk, hogy ez így nem logikus! Miért vállaljon fel bármelyik magyar állampolgár egy ekkora - egész életét megkeserítő, és ellehetetlenítő - aránytalanul súlyos terhet? A halálbüntetés támogató sajnos ilyen mélységekig már nem jutnak el. Őket ezek a körülmények, és pláne a következmények nem is érdeklik. Addig, amíg ők maguk is nem lesznek érintettek! Ugyanis - Hofi tanításaiból tudjuk, hogy - tényleg nem mindegy, hogy a börtönrács melyik oldalán állunk! Akik kívül vannak, azok is lehetnek rabok, sőt nagyobbak, mint akik belül vannak. Kívül a sztereotípia rabsága népszerű! Aki nem hiszi, hát kérdezze meg magától, hogy Ő maga elvállalna-e egy ilyen feladatot? Ha a rossztündér csak annak árán volna hajlandó bevezetni újra a halálbüntetést, ha az adott személy lenne a hóhér!?

Erre a kérdésre nem szoktak válaszolni, hanem nemes egyszerűséggel mantrázzák a "mit szólna a politikus, ha az ő gyermekét gyilkolnák meg?" butaságot. Persze a politikus is ember, és szomorúságában a gyilkos megbüntetését akarja, de az már nem logikus igazság, hogy csak a halálbüntetés jelent vigaszt a családtagok számára! A legtöbb és intelligens (akár konzervatív, akár liberális gondolkodású, szociálisan érzékeny, esetleg keresztény vagy nacionalista érzületű, bal-, vagy jobboldali politikai szimpatizáns) ember nem akarja embertársai halálát okozni. Nem csak halált okozni nem akar, hanem azt sem szeretné, ha valaki más okozna halált az ő nevében! 

Ez az alapvető emberség egyik legfontosabb  ismertető jele! Aki nem így gondolkodik, annak valami problémája van, aminek a feldolgozásában félresikerült valami...alulmaradt a saját belső szörnyei elleni küzdelemben. Ezt üzeni a modern társadalmak számára a bibliai keresztre feszítés tanulsága, Pilátus taktikázása és mesterkedései által a tömeg félrevezetése, de legfőképpen a félrevezetett tömeg aljas megnyilvánulásai és cselekedetei.  

"Ha valaki a szörny ellen harcol, vigyáznia kell,
nehogy maga is szörnnyé váljon!"

(Friedrich Nietzche)